HUND- & KATTMATSDOKTORN

Marie Sallander, agronomie doktor, MSc & PhD

Expert på kost , motion och träning för hund & katt & därtill relaterade sjukdomar

Konsultverksamhet för företag, personlig rådgivning & recept, kurser

kurser, föreläsningar, artiklar och böcker 

Frågor och svar år 2010

Min hund Spiken då han blivit gammal och grå om nosen...

Hej!

Jag är intresserad av att börja laga egen hundmat och försöker att fördjupa mig i detta, bl a med hjälp av dina böcker Hundmatboken och Hundägarens kokbok. När det gäller dessa skulle jag vilja fråga beträffande underhållsbehov av energi för hundar. I Hundmatboken (s 40) står en rekommendation på 5700 kJ per dag för en hund som väger 25 kg medan det i Hundägarens kokbok (s 85) står 272 kJ/kg kroppsvikt, dvs 6800 kJ per dag för motsvarande vikt. Jag förstår att behovet varierar från hund till hund men undrar ändå om du kan ge mig en hint om vad som bör vara det mest riktiga - för en retriever, sällskapshund, ej jakt eller hårt arbete, 25 kg?

 

Jag skulle också vilja fråga om de olika recept som finns i böckerna. I recepten ska man tillsätta Kafomavit. Mängden varierar från recept till recept men det ligger vanligtvis runt 15 tabletter. Förstår att mängden är uträknat utifrån receptet men blev ändå så osäker då det på Kafomavitburken jag köpte står en rekommendation på 6 tabletter per dag för en hund av större ras. Började tvivla på om jag fått tag i rätt Kafomavitburk. Om det finns olika sorter eller om storleken på tabletterna ändrats på senare tid så att de numera är större. Undrar om du har möjlighet att förtydliga för mig.

 

Läste på din hemsida att du står till tjänst med hemlagade recept. Jag känner att detta kanske skulle kunna vara intressant från min sida. Om jag vill beställa ett recept från dig, kan jag själv då komma med önskemål beträffande innehållet? Funderar på att komplettera mitt hemkok med något torrfoder på marknaden. Bör du i så fall veta vilket torrfoder jag planerar använda?

 

Slutligen undrar jag om du vet när din nya kokbok är ute till försäljning? Jag vore glad om du hade möjlighet att hjälpa mig med mina frågor. Tack på förhand.

Med vänlig hälsning Anna

 

Hej!

Hur mkt energi/mat en hund kan äta/kg kroppsvikt varierar normalt med 50-150% mellan individer så att det kan variera mellan olika rekommendationer är helt normalt. Varje foderföretag kan välja vilken ”energinorm/rekommendation” de själva vill. Därför ska man se energinormen har man som startpunkt. Står det att en hund ska äta 10 dl av ett visst torrfoder per dag, så är det alltså helt normalt och inom den individuella variationen för hundar att en individ kanske bara kan äta 5 dl medan en annan håller lagom hull om den äter 15 dl per dag. Om man ska generalisera lite, så äter oftast exempelvis labradorer mindre än normerna, medan schäfrar äter mer än normerna.

 

Kafomavit - i boken är recepten för enkelhets skull beräknade så att de ska kunna ges till alla livsstadier, dvs även till valpar, digivande, dräktiga och vuxna hundar. Därför är nivån ca 15-17 tabletter. Till en vuxen bör man ge ca 10 tabletter om man ger bara hemlagad mat, men på Kafomavits burkar står en lägre dos, varför visste företaget ej själva då jag ringde dem för några år sen då Hundägarens Kokbok skrevs.

 

Om du vill ha ett hemlagat recept kan du beställa att receptet exempelvis i huvudsak ska bestå av ris och ägg eller av andra basvaror, sen kompletterar jag så att det blir näringsriktigt. Om du ska använda ett torrfoder som redan är ett helfoder, dvs ger allt hunden behöver, så behöver jag inte veta vilket torrfoder du ger, och du kan dessutom byta torrfoder med tiden om du så vill, för då är ju torrfodret i sig ett näringsriktigt foder, och det hemlagade är i sig ett näringsriktigt foder som du ger oberoende av varandra även om du kan blanda dem om du vill. Det viktiga är att de var för sig är näringsriktiga. OK?

 

Den nya hundkokboken är troligen klar senare under 2011, jag kan sätta dig på en intresselista om du vill, jag sparar din mailadress.

 

MVH Marie Sallander  

____________________________________________________

Hej!

Jag funderar på att börja ge min 10-mån Schitzu-valp färskfoder av märket Klass. Han är inte speciellt intresserad av torrfoder. Har provat några sorter, även med topping. Går bra till en början men sedan tröttnar han. Jag misstänker att han bara är kräsen. Min fråga är då: Vilka rotfrukter, grönsaker och frukter kan jag ge honom för att han ska få tuggymnastik (förutom tuggben)?

Hälsningar Anki och Teddy

 

Hej!
Färskfoder el burkmat är ju ofta lite godare än många torrfoder, bra särskilt om man har en kräsen hund. Om du vill ge honom lite grönsaker kan han få max 10-20% av maten som tex rivna morötter, men du kan nog ge det mest om han gillar det, men ge inte lök, det är giftigt. Om han gillar det kan han ju ev tugga på tex en kartong, toarulle el liknande, det brukar mina hundar få göra om de vill ha lite sysselsättning. Man kan lägga in en godisbit inuti kartongen/toarullen (vik in kanterna så den blir stängd) så de har lite att pyssla med.

MVH Marie

 

Hej igen!

Tack för snabbt svar. Var i en djuraffär i dag och hittade nötvomsmjöl, ska prova det först på torrfodret. Ska även tillägga att han har ett underbett, större än det brukar vara för den rasen. Tror du att det kan vara så att han tycker det är jobbigt att tugga torrfodret? Tuggben gillar han, men kan då bestämma var i munnen han ska lägga tuggbenet. Kanske svårare med maten. Bara en tanke jag har. Ska prova med toarullen och kartongen.

Mvh Anki

Hej igen!

Det här med nötvomsmjöl, jag tror det är godare om du ger lite matrester/färska råvaror än köttmjöl.
Ge det du ej äter upp själv.

Ev kan torrfodret vara lite svårt att tugga, men kanske mer att han är kräsen?

Kanske kan det vara ett problem med att tugga ett stort tuggben, prova då med små tuggpinnar eller liknande, du marker ju själv vad som fungerar.

Marie

____________________________________________________

Hej!

Har sökt efter specialist på hund och hundfoder som skulle kunna hjälpa oss med vår 2 1/2 åriga jack russell. Har hittat ditt namn i många forum. Hela vår hunds liv har det varit problem. Fruktansvärd klåda osv. Nu hade vi en period med 4 veckors diarré och veterinären kunde inte hjälpa oss. Vi frågade om det kunde vara köttet vi ger henne dagligen som foder, men de tyckte vi skulle fortsätta och avvakta. Men sunt förnuft sa att vi måste testa att ta bort köttet, och genast försvann diarrén. Köttet hon åt innan var nöt med vom. Men nu när hon blev dålig så verkade det som att det var extra mkt vom i köttet, det såg inte riktigt ut som det brukade. Pratade med affären som säljer köttet och de sa ett egentligen borde hon reagera mer på det utan vom då det är mer fett i det och att hundar oftare reagerar på fett. Kan det stämma?

 

Såg på din sida att du kan hjälpa till att göra recept till hundar. Just nu äter hon endast ris, ägg och kalk+mineraler, vågar inte ge något annat, men ändå kliar hon sig! Kan det vara mineralerna och kalken? Men vi känner att detta inte är hållbart med denna dieten, det kan ju inte vara tillräckligt för henne?

 

Vi funderar på om vi ska be dig om hjälp, men undrar lite... Vill du träffa hunden? Och var i Sverige finns du då? Tycker du att vi först bör göra någon utredning hos veterinär eller tror du du att du skulle kunna hjälpa oss ändå? Detta med klådan går i perioder. Märker att klådan blir värre några veckor innan löp, ska nu sterilisera henne då många sagt att det kan dra ner immunförsvaret när de löper och att då klådan blir värre. Tror du det kan stämma?

Men varje gång det varit som värst har vi gått till veterinären och de har tagit prover för och kolla rävskabb osv. Men det har aldrig varit det. Nu vill de vi ska göra en jätteutredning, men vi vänder oss till dig först och ser vad du tycker.

Tacksam för svar! Mvh Anna med hunden Elli

 

Hej!

1. Först ska man utreda var problemet ligger, dvs

-Har ni gjort allergitest hos veterinären?

-Har ni gjort uteslutningsdiet?

Bor ni i Sthlm-regionen så rekommenderar jag att ni går till Kerstin Bergvall, hudspecialist, Djurakuten

2. Jag kan gärna göra ett hemlagat näringsriktigt recept - det kan vi göra redan nu om ni vill, men ev kan det vänta tills efter man gjort koll hos veterinär

Jag brukar ej träffa hunden, vi kommunicerar över datorn. Då behöver jag veta hundens vikt, om den är i lagom hull, exakt vad den äter nu, vad den ej tål och vad den gillar.

3. Och ja, hunden kan vara allergisk även mot vitamin/mineralpreparaten. Ofta bra byta till helt ny proteinråvara, ngt hunden ej ätit innan som tex viltskav. Man måste fortsätta ca 2 mån innan man kan säga om det fungerar, det tar lite tid, men ofta direkt/snabb reaktion om det går fel.

 MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej Marie,

jag har en Akitahane på 6 år och ger honom Royal Canin German sheperd. Hans päls blir inte så glansig som jag önskar och har nu börjat ge honom Dr Baddakys fiskolja som komplement till RC-fodret. Nu har jag även börjat fundera på s.k. färskfoder bl.a. Nordic bas och undrar om detta är ett bättre matalternativ till min Akita.

MVH Björn

 

Hej!
RCfodret ska ju innehålla allt hunden behöver, även fettsyror, aminosyror och det som är bra för päls och hud. Man ska egentligen ej behöva tillsätta fettsyror extra om det är ett bra foder.

Om nu hunden ändå ej ser bra ut kan du
-byta till annat torrfoder med mkt protein o fett, där det står att det är bra fettsyror.
-byta till våtfoder/färskfoder, kolla då att detta är ok näringsriktigt, ska vara ett helfoder.
- fiskoljan kan du ev fortsätta med i små doser oavsett vilket foder du ger, men ska egentligen ej behövas om fodret du ger är näringsriktigt.

MVH Marie

____________________________________________________

 Hej!

Har en Golden retriver som är snart 8 år, hon behöver gå ner i vikt pga att jag som ägare inte kan motionera henne som förut. Hon väger 34 kg nu, jag var hos veterinären och tog spruta och då sa de att hon skulle äta deras foder för överviktiga hundar, tror det heter Specific någonting, men jag tyckte det var dyrt med 679 kr för 13kg, har du något annat förslag? Idag äter hon ett ligthfoder som är snäppet under ANF. Jag mår så dåligt av att se henne och att hon jämt är hungrig och letar efter något att äta, får sällan hundgodis.


Hälsningar Carina

 

Hej!

1.Man kan ge henne 1-2 rivna morötter i varje måltid, det ger bra fiber/fyllnad, blanda ordentligt
Det kan du även ge som godis i bitar, det gör inget om det kommer ut i bitar i avföringen, inte farligt eller så.

2. Ev pröva att ge ett nytt light-foder med MINDRE PROTEIN OCH FETT än det du ger idag. Mindre protein och fett=mindre energi, och då kan hon äta mer av det/blir mindre tjock.

3. Ev ge mindre av det foder du redan har, tex 70% av det du ger idag, i kombination med mer morötter.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag undrar om man kan ge hundar färsk kyckling? För jag får köpa malda kycklingrester billigt.
Sen undrar jag om du har något bra recept på kyckling som jag kan koka till min hanhund
som är 1 år. Och ett recept till min tik som är 8 år kastrerad och lite tjock.


Hälsningar Catrin

 

Hej!
Ja, man kan ge hundar kyckling, både färsk, torkad och både rå/tillagad. MEN om man ger rått kött, gäller det att det måste vara av hög hygienisk kvalitet, annars finns det risk att köttet innehåller tex salmonella och campylobakter som är skadliga för både hunden och oss människor. Kolla gärna på följande hemsida och sök efter dessa bakterier www.sva.se. Så det gäller att ha rena plastskärbrädor som man sen kör i maskin, knivar som ej används till tex sallad direkt efter att man skurit i rå kyckling, utan man måste först diska dem. Lite extra hygien helt enkelt. MEN jag rekommenderar att man tillagar köttet, tex kokar det med ris el potatis, då avdödas alla bakterier.

Om du vill ha exempel på hemlagade näringsriktigt recept så kontakta mig så kan vi diskutera fram en lösning för att göra ett sådant till dig. Då ingår alla näringsämnen din hund behöver, och du har möjlighet att få hjälp om det skulle vara ngt problem med maten. Hör av dig igen om du vill ha min hjälp. Annars hänvisar jag till min kommande bok med recept till friska hundar som kommer år 2011.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Jag har en västgötaspets på 10 år som är mycket aktiv, matglad & hungrig. Vilket foder rekommenderar du till henne?

 

Hej!
Det finns ju flera hundra foder att välja på, så jag har inget favoritfoder som jag rekommenderar. Fungerar hunden på det du ger idag, fortsätt med det. Är den för tjock eller är mkt mat-glad, gå ev över till light/senior-foder så får hunden äta mer. Finns dock olika energi i dessa, så tänk på att det måste vara mindre protein/fett än det foder du ger idag, annars kanske det inte blir mer "light" än det foder du ger nu, förstår du?

Du kan även riva i 1/4-1/2 morot per måltid till din hund som fiber för att få lite fyllnad, rör om ordentligt i maten. Även ge i bitar som godis, gör inget om det kommer ut i bitar i avföringen, det är bara fiber/bukfylla.

Du kan prova det här med moroten + minska fodermängden du ger idag till 70% om hunden är överviktig.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Jag såg dig på Plus ikväll! Mycket intressant. Jag kom då på en fråga; jag har två katter. De äter Royal Canin's torrfoder för steriliserade katter. Den ena katten har haft njursten två gånger. Veterinärer jag har talat med säger att Royal och Hills har den bästa maten. När jag testat billigare mat från mataffären har njurstenen kommit tillbaka. Därav vågar jag ju inte ge (framför allt den som varit sjuk) den billigare maten. Vad tror du, finns det nån billigare än Royal MEN som han inte får njursten av?

Med vänliga hälsningar Eliza

 

Hej!
Om katten fått njursten är det en katt med en sjukdom som gör att den har en ökad benägenhet att få denna. Vissa foder har tex ett anpassad surhetsgrad (pH-värde), sänkt magnesiumhalt osv för att dessa katter ej ska få njursten. Ofta säljs dessa foder hos veterinärer. Så för din katt med tidigare njursten, skulle jag rekommendera att du fortsätter med det foder den äter. Det är ju dyrare att operera/behandla hos veterinär och mer lidande för katten & dig.

En sk vanlig katt utan besvär behöver ej äta dessa foder, men det gör inget om de äter dessa, men dessa foder är ofta dyrare.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej,

Jag har en fråga om vår blandras border collie/golden på 4,5 månader. Nu vägerhan 17 kg och är ca 43 cm i mankhöjd, vi ger honom Eukanuba (puppy large breed) tre ggr om dagen. Valpen är inte överviktig och får levergodis ibland, men inte för ofta. Dock har han blivit kräsen, och lämnar ofta mat kvar i skålen, vilket han inte gjorde tidigare. Enligt foderpåsen och hans vikt borde vi öka fodermängden men han äter inte upp den mängd han får idag. Min fråga är helt enkelt, om det finns någon "blöt" mat som man kan toppa med för att få honom att äta upp. Vi har testat filmjölk, men det var ingen direkt hit det heller.

Emelie

 

Hej!

Om  ni börjar ge honom våtfoder, tex konserv eller färskfoder i "korv", tänk då på att ni ev får fortsätta med detta hela livet eller under en längre tid. Det är lätt att skämma bort dem med mer smaklig mat. Å andra sidan vill man ju inte ha en valp som inte äter. Så toppa om ni vill med en konserv som är ett helfoder, alt färskfoder. Ge fodret ljummet, det brukar vara godare. Blanda om.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Jag har en blandrastik på snart 2 år. Hon gillar verkligen inte torrfoder och jag har nu bestämt mig för att börja utfodra henne med Nordic Special+. Dock är jag lite bekymrad över risken med att ge rå föda. Läste det du skrev om risken med att Barfa då det gäller salmonella eller campylobakter-bakterier. Har läst att dessa sistnämnda bakterier kan ha dödlig utgång. Finns det någon anledning att oroa sig tror du då det gäller Nordic Special+? Det jag tyckte var positivt äratt de ej använder sig av några biprodukter utan endast av nötkött och vom. Jag förmodar att det dessutom är svenska köttdjur? Har mejlat och frågat om detta men ej fått något svar ännu. Men i så fall borde väl risken vara ännu mindre (om det är svenskt)? Vad tror du om detta foder och risken för hunden att bli sjuk pga den råa födan? Och hur vanligt är det att det inträffar?

Tack på förhand! Emma

Ps. Tycker du att jag behöver ge något extra ibland utöver fodret? I så fall vad? Det Ärett helfoder men hade lite tankar kring om man kan blanda i lite grönsaker bara gång då och då. Eller exempevis ge fisk ibland. Ds.

 

Hej!
Jag tror att det är ok att ge färskfoder, även rått om man ger svenska råvaror i första hand.
Men personligen tycker jag det är bättre med tillagat färskfoder pga ev risk för salmonella, campylobakter mm. Så Nordic är säkert helt ok att ge, prova och se om hunden mår bra på detta.

MVH Marie

____________________________________________________

Goddag Marie Sallander,

Jag har läst om att du skulle gjort forskning(?) gällande olika foders smältbarhet. Finns denna publicerad alt. utgiven någonstans? Vill tillägga att jag mycket nyligen införskaffat Hundmatboken och vill tacka för en mycket intressant läsning. Ser fram emot dina två kommande verk.

mvh E. Johansson

 

Hej!

Nej, jag har ej kollat smältbarhet i foder, men jag har tittat på näringsvärden på olika foder jfr med deklarerat näringsinnehåll, jfr med hundars behov och hur olika foder varierar mellan tillverkningsomgångar. Detta gjordes 1999, så man kan ej få veta exakt vilka foder det gällde, en del finns inte ens kvar längre. Summan var ändå att vissa varierade mkt främst gällande mineraler, andra foder varierade lite. Några avvek dessutom från hundars näringsbehov.

Vill du veta mer om ifall nuvarande foder avviker från deklarerade värden, ring Foderavdelningen på Jordbruksverket tel 036-155000. De analyserar regelbundet foder, gör stickprov. Man har rätt att få reda på hur ett visst foder har gått i analyser.

MVH Marie

Ps. Kul att du gillade boken!

 

Hej igen,
Tack för ett mycket snabbt svar, och alla de andra med dessutom återigen.
Kommer bevaka din sida och
http://www.adlibris.se för dina kommande verk.
Finns detta att läsa någonstans alt. införskaffa? Var det direkta analyser som utfördes för en senare jämförelse, eller var det den information som måste deklareras på förpackningen som utgjorde grunden för undersökningen?

Har du gjort någon forskning gällande hund och kost som man kan få ta del av och i så fall vart ifrån? Jag blev informerad av en bekant att du har gjort något relaterat till golden retrievers?

Slutligen skulle jag vilja veta vilken litteratur som du anser jag bör införskaffa om jag vill lära mig mer om näring och kost gällande hund. De språk jag behärskar är engelska och då svenska. Tack för tiden.

mvh E. Johansson

 

Hej!

Det finns en text angående hundfoderanalyserna som ingick i min doktorsavhandling, den finns i förkortad version på min hemsida. Annars kan man kolla på vetenskapliga databaser tex på universitet.

Jag har ej forskat på golden, har däremot ägt och tränat/hållt kurser för golden. Har forskat bla på alla raser/svenska hundpopulationen, labradorer, westie, bullterrier, boxer mfl.

Jag tycker du kan läsa tex en bok som heter Feline and Canine Nutrition av Case mfl. Mosby förlag. På engelska och lättläst. I höst kommer jag att ha kurs i näringslära, se min hemsida. Kanske kan du anmäla dig till dessa??

MVH Marie

 

Tack för svaret. Skall leta upp de böcker du nämnt. Däremot är jag lite till åren för att resa runt på kurser. Hade jag varit yngre däremot.


En sista fråga, åtminstone för stunden, jag använder i dagsläget ett foder som använder sig av
bl a ris som spannmål, ej råris. Vissa anser detta negativt för hunden, andra positivt. Jag känner mig lite splittrad i mina personliga åsikter. Vad anser du? Finns det en risk att ge ett torrfoder som innehåller ris? Eller för att formulera mig lite annorlunda. Är ris sämre än något annat och bör undvikas gentemot något annat?
mvh E. Johansson

Hej!
Ris - inga problem, inte sämre än ngt annat.
MVH Marie

___________________________________________________

Hej, jag har fått ditt namn av en dietist på ett av våra större djursjukhus.

Dietisten påstår att underhållsbehovet för en schäfertik, som ska väga 36-38 kg, går promenader och övar sök/spår drygt 4 timmar om dagen är 1150 kcal/4800 kJ. Detta ska hon ha räknat ut genom en allmänt vedertagen formel. Vilken formel talar hon om (den ska finnas i Hundmatboken) och varför en siffra som så fundamental skiljer sig från fodertillverkarnas?

 

Hej!

Det finns ett stort spann på hur mkt en vuxen hund behöver när det gäller energi/mat. Olika forskare/tillverkare har olika normer för hur mkt hundar behöver och de skiljer sig åt ganska mkt.
Så till syven och sist får du börja med en rekommendation men sen se om hunden blir för tjock och i så fall dra ner på fodret. Den individuella variationen är stor och olika mellan ålder och ras, hane och tik osv. Nya näringsnormer från NRC (2006) anger att hundar som väger ca 40 kg behöver per dag: 8600 kJ (medelhunden), 6300 kJ om de är inaktiva, 12000 kJ om de är unga & aktiva, 7000 kJ om de är äldre & aktiva hundar. Genomsnittsintaget i Sverige är ca 7800-8600 kJ per dag för en hund som väger 35-40 kg.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!

Jag har en schäfertik som är 2 år gammal. Hon har haft klåda sedan hon var valp. Inte så att hon river hål men så att hon "fastnar" i kliandet så man får påkalla hennes uppmärksamhet. Hon har avslutat en behandling för ungefär en månad sedan med penicillin, kortisontabletter och salva mot hot spots. Under behandlingstiden slutade hon att klia sig, men nu har hon börjat igen. Vad kan jag göra för att hjälpa henne? Hon äter Eukanuba Lamb & Rice Adult med lite leverpastej iblandat. Hon väger 28 kg.

Vänliga hälsningar Eva

 

Hej!

Att en hund kliar sig eller har diarré kan tyda på allergi, antingen mot något i omgivningen eller mot maten. Jag tycker du bör börja med att göra en allmän utredning samt ett allergitest hos veterinär, bor du nära Sthlm/Uppsala så rekommenderar jag Kerstin Bergvall (Universitetsdjursjukhuset Ultuna, Uppsala på måndagar och resten på Djurakuten, Sthlm). Hon är en av Sveriges bästa allergiveterinärer. Sen kan du kontakta mig om du vill ha ett hemlagat näringsriktigt recept med det du tror din hund tål att äta.

 

Återkom! MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!

jag är veterinär och har gått en kurs i avel & näringslära för många år sedan med dig som lärare. Jag arbetar nu som dermatolog och har ofta foderallergi-utredningar. Jag skulle nu vilja diskutera BARF (bones and raw food) vid en foderelimination och vid t ex lever- eller njurdiet då vi rekommenderar ett "högvärdigt protein". Är t ex kycklingvingar, kycklingben etc ett högvärdigt protein? Allra helst skulle jag vilja ha några minuters samtal med dig men om du upplever att du inte har tid eller inte vill så tar jag tacksamt emot ett svar via mail eller om du har skrivit om detta redan - en hänvisning.

Tack på förhand, varma hälsningar Eva

 

Hej!

Ett ben är som jag ser det ej den allra mest högvärdiga proteinkälla, även om den innehåller en del kött också. Det mest högvärdiga proteinet brukar anges som ägg, man kan tex koka eller steka ett ägg för att få i djuret högvärdigt protein.

Det största problemet med BARF är som jag ser det:

-att så få har kunskap om hur man gör ett rätt recept, har bla sett valpar rekommenderas mat med ca 4-5% kalcium på ts-basis, vilket innebär katastrof för skelettet (bör vara ca 1% av ts)

-att det ibland finns risk för tex salmonella/campylobakter, särskilt i importerad kyckling, men även i tex köttfärs ibland, problemet är att man ej vet när det förekommer

 Med vänlig hälsning Marie

____________________________________________________


Hej
Jag undrar eftersom i recepten som du har i dina böcker står det att man ska ge15 tabletter Kafomavit min hund äter upp ett sådant recept (7400kj) på 2 dagar så då sprider jag ut det så han får 7.5 tabletter den ena dagen och 7.5 nästa dag. Men på Kafomavit-burken står det att han ska ha 3 tabletter varje dag. Undrar nu hur mycket jag ska ge?

Finn

 

Hej!
Jag har beräknat recept för "hundar i alla livsstadier" i exempelvis Hundägarens Kokbok. Detta betyder att receptet kan ges till båda vuxna och valpar, dräktiga och digivande tikar. Som jag räknat är jämförbart med hur man gör i torrfoder där det står att de kan ges till alla hundar. Men man kan om man vill dra ner till kanske 10 tabletter/dag till en vuxen hund, de har egentligen ngt lägre behov, men det är för att förenkla ngt.

Doseringen som står på Kafomavits burkar tycker jag nog däremot är alldeles för låg, jag har räknat på deras burkar och den doseringen är nog ok om man ger 50% torrfoder (vitaminer/mineraler redan tillsatta) och 50% hemlagat (inga vitaminer/mineraler tillsatta). Detta är ok eftersom torrfoder ofta innehåller ganska mycket vitaminer/mineraler i överskott mot minimibehovet.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Kafomavit är det bara till valpar och dräktiga/digivande tikar? Har en vuxen hund och undrar om jag kan ge det.

 

Hej!

Du kan ge det till alla hundar. MEN du ska bara ge det om du lagar hemlagat ELLER om du ger minst 25-50% matrester.

Om du bara eller nästan bara ger ett helfoder, tex torrfoder, ska du INTE ge extra vitaminer/mineraler. Hunden får redan allt den behöver i torrfodret!! Då är det skadligt att ge extra utöver fodret.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie,
När jag köpte in ingredienser igår, föll min blick på en påse Gojibär som tydligen är alldeles otroligt nyttigt för oss tvåbenta. Jag har försökt finna information på internet om det är i sin ordning att ha det som ingrediens i hundgodis, men tycker inte att jag finner tillräckligt bra svar. Nu är min fråga till dig om du har en aning om detta?
Varma hälsningar Mia

 

Hej!
Jag har tyvärr ingen aning om ifall dessa bär är bra för en hund. Det är ett relativt nytt bär här hos oss, och jag har inte sett något skrivit om detta till hundar.


MVH Marie

____________________________________________________

Hej

jag har en borderterrier som är 4 år och har förhudskatarr som jag ej blir av med. Min hund vill gärna äta växterna snärjmåra och groblad men kräks sen upp om han får för mycket, vet att det finns vitaminer och mineraler i dessa växter, men kan jag ge honom annat så jag blir av med besvären? Veterinären ville från början kastrera honom men det vill inte jag, tacksam för svar.

mvh Gullvi och Guilder

 

Hej!

Nästan alla hanhundar har mer eller mindre förhudskatarr med varig flytning. Den är mest irriterande för ägaren. Den brukar variera i takt med att tikar i omgivningen löper. Vanlig hos unga hundar. Tyvärr kan man inte med framgång behandla katarren så att hunden blir av med den för gott. Du kan spola förhuden regelbundet med fysiologisk koksaltlösning (Apoteket). Har tyvärr inget att rekommendera annat än att ev spola snoppen regelbundet, annars får man nästan räkna med lite förhudskatarr hos en hanhund.

 Många växter innehåller viss näring, men varför din hund äter just snärjmåra och groblad vet jag ej. Hundar kan ej känna av ifall de saknar/äter för mkt av andra näringsämnen än salt. Ibland äter de ngt för att de kanske mår illa & vill spy upp.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
När en människa laddar upp inför en tuff prestation förser man sig med kolhydrater.
Motsvarande uppladdning för hund - skall den äta mer fett än vanligt några dagar innan??

Har en pointer som jag tränat rejält med nu i vinter och till helgen skall vi ut på jaktprov (fjäll) troligen med mkt snöpulsning. Hon har blivit lite tunn så jag tänkte göra så gott jag kan för att hon skall orka hela dagen i snön.

Med vänlig hälsning Gunilla

 

Hej!
En hund kan inte kolhydratladda innan arbete som du redan förstått. Däremot kan man ÅTERuppladda EFTER arbete genom att se till att framförallt hundar som jobbar många dagar i sträck ÅTERFYLLER kolhydratförråden.

Man behöver INTE fett-ladda innan arbete. Kroppen har massor av fett, ca 50ggr så mkt som kolhydrater så det räcker och blir över. Däremot är det bra att ge hunden ett högenergifoder under längre tid - då tränar hunden på att förbränna fett bättre jämfört med om den ej fått fettrikt foder under längre tid. Och om din hund är tunn, ge gärna ett fettrikt foder (högenergi-torrfoder alt färskfoder) även under lågsäsong, fast i mindre mängd än då du tränar.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!

Vet du vad våm innehåller? Jag har fått tips om att det är ett bra och billigt "kött" - antingen man komponerar sin egen foderstat eller vill förgylla torrfodret lite. Jag skulle gärna vilja hitta en detaljerad analys vad gäller alla vitaminer och mineraler osv någonstans.

Med vänlig hälsning Gunilla

 

Hej!
Jag har siffror på näringsinnehåll av färskvaran, sk råanalys, men inte på alla näringsämnen:
13% råprotein
6% råfett
6% NFE (lättlösliga kolhydrater)
0,5% aska (total mängd mineraler)
0,5% växttråd (ett mått på mängden fibrer)
21% torrsubstans, dvs innehåller 79% vatten

Ja, det som kan vara är väl att det kan lukta lite, man brukar vilja ha tvättad våm...men det är ju det som brukar säljas också, det är bra kött.

MVH Marie

 

Hej igen!
Det verkar vara mindre protein
än i vanligt kött, vilket kunde passa för min gamla hund som har något förhöjda levervärden.

Det l
är vara lite järn i våm, kanske inte heller det alltid en nackdel om man ska spara hundens lever...Men det kanske blir för lite järn för en frisk och hårt arbetande hund?

Håller inte du på att skriva en hundkokbok med näringsberäknade recept...? Det finns i alla fall behov av det. Jag k
änner mindre och mindre lust att ge mina hundar torrfoder. Man missar ju bland annat det mesta av antioxidanterna. Visst, de tillsätter vitaminer, men det lär inte vara så
h
ögt ORAC-värde (Oxygen Radical Absorption Capacity) i torrfoder... Jag kör ett förhoppningsvis bra torrfoder som bas och låter dem äta det för ungefär halva energibehovet, och sedan lägger jag till små mängder av olika saker: broccoli, grönkål, spenat, kycklinglever, kycklinghjärta, strömming, lax, tomat, kålrot, rödbeta, mycket morötter... Försöker med bär också, men det gillar de inte så mycket. Och nu ska jag testa våm också. Har du någon aning om ifall röd paprika är OK för hundar?

V
änliga hälsningar Gunilla

 

Hej igen!

När det gäller våm och att det innehåller lite protein, så måste man tänka på att siffran 13% är angiven med 79% vatten. För att kunna jämföra med ett torrfoder som innehåller ca 95% vatten, så bör man räkna om våmmens innehåll till sk torrsubstans, dvs våmmen utan vatten, man delar då proteinhalten med torrsubstanshalten. Man tar då 13% råprotein/0,21=61,9% råprotein. Detta kan jämföras med exempelvis torrfoder som ofta innehåller 20-35% protein på torrsubstans-basis.

De flesta grönsaker är ok för hundar om man ej ger för mkt, max 10-20% av den totala foderstaten, de är inga kaniner, eller hur? Något som kan vara känsligt är lök i olika former.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Är majsvälling bra eller dåligt för små valpar - 3 veckor idag?

Med vänlig hälsning Gunnel

 

Hej!

Jag skulle föredra att ge valpar animaliska produkter som ”prova på”-mat istället för välling, men välling är ju inte ngn dålig mat heller.

Animaliska produkter är t ex fil, yoghurt, ost, ägg (rå äggula eller hela ägget kokt/stekt), köttfärs av olika slag, slaktbiprodukter. Anledningen till att animaliska biprodukter är bra är att det visat sig ge 5ggr minskad risk för allergier senare i livet, särskilt i sk klådraser.

Man kan ge tiken animaliska biprodukter som lite extra (10-20%) till ett helfoder vid dräktighet och digivning. Valparna kan ges animaliska biprodukter (10-20%) till ett helfoder fram till 4-6 månaders ålder om man så önskar. Ska bara vara lite extra animaliska biprodukter så att man triggar/tränar immunförsvaret. Se gärna artikel om detta på min hemsida under fliken Forskning.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag har en Rhodesian ridgeback-tik som väger ungefär 25 kg och är 5 månader. Hon har klåda varför jag började vänja henne över till Orijen som min hane äter när han vill, står alltid framme. Oftast äter han till kvällen. Hanen äter också Standart foder till lunch med lite kokt köttfärs till, vilket han mår perfekt av. Tiken år Hills hos uppfödaren, och nu äter hon 100g Hills och 50g Orijen Puppy Large Breed och mår än så länge bra förutom att hon kliar sig. Kanske inte lika mkt som tidigare med ändå. Vet ej om Orijen har för hög proteinhalt som uppfödaren sagt eller om jag ska gå tillbaka till Hills helt och hållet. Hon bör väl äta ett foder eller tar hon skada av att äta som jag ger henne nu? Hon får mat 3 ggr/dag.

Bästa hälsningar Gurli

 

Hej!

Att hunden kliar sig visar att ngt ej stämmer som du förstår, du måste vidta ngn åtgärd, börja med att besöka veterinär, gärna en hudspecialist. Klåda kan bero på exempelvis loppor, löss eller andra parasiter, så det kollar oftast veterinären upp först. Klåda och/eller diarré kan även bero på exempelvis allergi mot något i fodret (foderallergi) eller mot något hunden andas in (atopi).

Mitt förslag är att du först går till veterinär och utreder klådan, vad beror den på? Vill du sen ha förslag på hemlagat recept med de råvaror hunden tål kan jag göra det till din hund, återkom i så fall!

Hög proteinhalt i sig leder ej till klåda (enl vad forskare vet idag), utan det är VISSA SORTERS PROTEINER FRÅN VISSA RÅVAROR SOM HUNDEN ÄR KÄNSLIG EMOT om den är foderallergisk.

Men hunden kan ju även vara atopiker (allergisk mot ngt den andas in/kommer i kontakt med i omgivningen), eller BÅDE foderallergisk och atopisk.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Har en liten blandrashund som lider av någon sorts allergi. Utredningar har inte gett något. Möjlig proteinreaktion säger man. Har försökt med Hill’s mat med spjälkade proteiner (hydrolyserade) utan resutat. Nu käkar han kortisontabletter och klådan är i stort sett borta. Hur länge kan en liten hund (4 kg) äta 5 mg kortison om dagen utan att få biverkningar? Vilka är biverkningarna?

Tacksam för svar. MVH Göran

 

Hej!
Klåda kan vara mkt besvärligt att få bukt med så var glad att det börjar ge sig med nuvarande behandling. Om den äter i låg underhållsdos kan den fortsätta äta kortison hela livet. Exempel på biverkningar är (kan man hitta under www.fass.se, kolla under djurläkemedel):

Vanliga (förekommer hos fler än 1 av 100 användare): vätskeansamling, högt blodtryck, påverkan på binjurebarkens hormonutsöndring, hudförtunning, försämrad sårläkning, rubbning i saltbalansen såsom för hög natriumhalt eller för låg kaliumhalt, för hög sockerhalt i blod och urin, benskörhet, muskelförtvining. Prednisolonets (kortisonets) förmåga att hämma kroppsvävnadernas reaktioner mot inflammationer och infektioner kan medföra att infektioner blossar upp på nytt och att lokala begränsade infektioner sprids. Tillväxthämning hos unga individer.

Ett annat alternativ är att ge hunden t ex hemlagad mat med ingredienser den ej ätit tidigare, som den troligen tål, jag kan göra recept, hör av dig i så fall. Då behöver jag veta:
-kroppsvikt, om den är lagom i hullet/för smal el för tjock
-exakt vad den äter nu och hur mkt per dag
-om det är ngt den ej tål/tycker om

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag har en Engelsk springer spaniel som har foder- och kvalsterallergi, som jag funderar på att börja laga egen mat till. Idag äter han hydrolyserat torrfoder och laxolja. Han har konstaterad allergi mot kyckling, lax, vit fisk och nötkött. Den enda proteinkälla som han har tålt hittills är sojabönor. Även torrfodret innehåller till största del hydrolyserat sojaprotein. Min fråga är nu om hundar kan vara vegetarianer?

Hanna

 

Hej!

Ja, en hund kan vara vegetarian om man "måste", men inget man rekommenderar i första hand. Något många allergiker tål är renskav som finns i alla frysdiskar, just för att det är en ny proteinkälla som de inte ätit innan. Om du vill att jag ska sätta ihop ett recept hör av dig igen.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!                     

Jag var till Apoteket och skulle köpa Kafomavit men det hade utgått ur deras sortiment 2009. Vad ska jag då ha för något till min lilla kräsna lilla pudel vän?

Mvh Helena

 

Hej!

Du kan söka efter Kafomavit på nätet, säljs på massa ställen även om det ej säljs på Apoteket.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Hur är det att ge katter rå äggvita?

 

Hej!

Precis som för hundar tar kattens kropp upp rå äggvita sämre än om den är tillagad. Rå äggvita innehåller avidin som gör att kroppen bl a tar upp B-vitaminet biotin sämre. Koka eller stek ägget så är det inga problem alternativt ge bara rå äggula och gör maräng på äggvitan. Det är inte farligt eller giftigt att ge enstaka rå äggvita, mer ett problem om man ger detta ofta/återkommande.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Min bedlingtontik 3 år är allergisk mot kvalster, ris, nöt, kyckling, anka, gås och majs.

Jag gör mat till henne ca 4 gånger per vecka. Det finns bara några få märken som inte har ovanstående ingredienser. Jag har märkt att hon går ner i vikt. Hon tillgodgör sig hundmaten dåligt. Vad behöver hon för tillägg i vitaminer. Kan jag ge henne smör i den köpta hundmaten?

En otroligt fin och mycket intressant sida att läsa. Kommer du att hålla någon kurs i närheten av Västerås? Många frågor, men jag är mycket tacksam om du har tid att besvara någon.

Mvh Inga och hunden Jazza

 

Hej!
Det är bra att du har kontakt med veterinär. Min rekommendation är också att du tar kontakt med någon som är hud/allergispecialist, det finns en sådan förening bland veterinärer som arbetar extra med detta - www.svdsg.se – den sk skinnklubben.

Foder innehåller ofta redan väl mycket fett jämfört med hundars behov. Om din hund ändå minskar i vikt, prova eventuellt med att byta till ett nytt foder med mer protein och fett (de två näringsämnena följs ofta uppåt tillsammans för att få ”balans” i fodret). Om du så önskar kan du lägga till lite fett, men bara någon tesked/dag till din lilla hund i så fall, och hellre rapsolja än smör. Ge inga extra vitaminer/mineraler, det finns redan i fodret du ger.

Om du vill laga hemlagat kan jag göra ett näringsriktigt recept, hör av dig i så fall.


Med vänlig hälsning Marie

 

Hej!

Tack för det snabba svaret! Blir det mer än 1 recept och kan jag ta i de näringsämnen som behövs och sedan frysa maten? Eller skall jag vid varje måltid ta in de näringsämnen som behövs.

Hon har nyligen fått sin andra kortisonspruta mot kvalster. Denna gång tycker jag inte att det verkar lika bra som första gången. Jazza har också varit sjuk 1 månad då hon enligt veterinärer har haft någon form av virus. Jag har ytterligare en bedlingtontik och hon har också haft samma "virus" om det nu är det? Båda har legat på djursjukhus. Så här är det verkligen "upp och ner".

Mvh Inga

 

Hej igen!
Om jag gör ett hemlagat recept är det i första hand ett enda som görs speciellt för din hunds specifika behov. En känslig hund har inget behov och mår ofta heller inte så bra av att byta foderstat utan ska hellre äta samma och det som den tål. Om man lagar maten kan man göra det exempelvis en gång i veckan, frysa in i portioner lagom för varje dag eller måltid. Vid serveringen kan man sätta till exempelvis olja, vitaminer och mineraler.

Hej!

Tack för svaret! Just nu har vi det inte lätt. Hon kräktes gul-orange i morse innan hon ätit. Hon var inte hungrig, eftersom hon fick mat så sent som 20.30 igår kväll sedan har hon fått behålla maten men kräkts upp vatten. Kontaktade veterinär men det är bara att vänta och se svaret. Nu är det mycket som snurrar i huvudet, tack för att du finns.

 Mvh Inga

____________________________________________________

Hej!
Hur får jag ner vikten på min kastrerade mellanpudel. Han äter ett mål med ca 35-40 gram köttfärs med lite morötter och vitkål, samt två mål med ca 1 dl Purina Pro Plan Light per mål. Två till tre ggr i veckan får hunden en äggula. Han är ständigt hungrig, väger 14,6 kg. Vi går långa promenader varje dag och leker med andra hundar flera ggr i veckan. Tacksam för råd, jag vill inte ha en fet hund.

Ingrid

 

Hej!
Jag tycker du verkar göra allting rätt! Man kan banta en hund på lite olika sätt, så kanske kan du prova en annan metod:

1. Det första sättet är att ge mer fibrer, tex ge ett lightfoder, lite grönsaker, gärna morötter, och motionera hunden mer än tidigare. Det är väl ungefär så här du gör nu. Möjligen skulle du kunna prova att motionera hunden lite mer intensivt, cykla eller jogga med den.

2. Det andra sättet att banta en hund eller katt är tex att man gör lite som när människor använder GI-metoden, man minskar mängden lättlösliga kolhydrater, man ger hunden mycket protein, fett och grönsaker. Om du så önskar kunde du prova detta antingen genom att göra hemlagat, ge konserv eller sk färskfoder.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Vi har en bichon frisé som är 14 år gammal och som nyligen fick sin andra omgång urinsten inom 1,5 år. Han hade en stor sten i urinblåsan. Förra gången fick han en "fistel" inopererad att kissa med. Stenarna har båda gångerna varit av typen oxalsten. Vi har nu fått en diet på Royal Canins Urinary S/O-produkter. Olika veterinärer har sagt olika saker om vad som gäller, jag vill därför fråga dig:

1. Han gillar allra helst kattfodret Royal Canin Fibre Response Feline S/O. Det har vi gett som godis. Är det ok trots att det är kattfoder?

2. Finns det någon annan kost att ge som kompliment, dvs som godis? Han gillar t ex morötter, gurka, söta äpplen, kokt torsk och kyckling.

3. Det är ju viktigt att han dricker mycket. Tidigare har vi spetsat vattnet med lite lite mjölk eller grädde. Ãr det ok även i framtiden?

Tack på förhand! Janita

 

Hej!
1. Det är ej ok att ge kattfoder som vanligt foder till en hund eftersom näringsbehov skiljer sig väldigt mkt åt. Men det är ok att ge det foder du skrev i mkt små mängder till en hund som godis, men personligen skulle jag hellre rekommendera att du ger den variant av fodret som är avsett för hundar som godis (kanske tycker han inte om det?).

2. Att ge lite grönsaker som gurka, morot, äpple är helt ok. Jag skulle hålla mig till dessa grönsaker i första hand för de innehåller mest vatten. Om du börjar ge en massa fisk/kött påverkar detta näringsbalansen i fodret mkt mer, och därmed ev även oxalatstenarna.
3. Jag anser att man kan ge lite lite mjölk/grädde, tex utspätt med 1 del mjölk/grädde och 9 delar vatten.

MVH Marie Sallander

Hej och stort tack för ditt svar.

Jag skrev söta äpplen. Jag antar att det då är ok. Närdet gäller mjölk eller grädde i vattnet så sa ngn att grädde var bättre för att det innehåller mindre mängd kalcium. Man kanske kan ta mindre mängd grädde dessutom för att det ska smaka gott eftersom den är mer koncentrerad. Vad anser du?
Stort tack!
Janita

 

Hej!
Söta äpplen, ok att ge i mindre mängder
Ev bättre ge grädde/fil uppblandat i vatten för att mjölk innehåller mer laktos som vissa hundar ej tål för mkt av, MEN om man ger så lite som vi talar om så brukar det ej vara problem med mjölk heller.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Har en snabb fråga om du orkar svara skulle jag vara jätteglad. Har bestämt mig för att gå tillbaka till Royal Canin Sensible Medium eller Pro Plan Salmon & Rice som jag haft förut.
Har läst och läst och läst om diverse åsikter om bl a gluten, stärkelse, konstiga saker i fodrena osv. Tycker det är svårt för mig som amatör att veta vilket som är bäst. Om du skulle kunna tala om vilket av dessa två foder du tycker är bäst att ge en hund så vore jag jätteglad, har svårt att bestämma mig. Här är länkar till näringsinnehåll:
 
http://foderbilen.se/hund/produkter/hundfoder/royal-canin-medium-sensible-15kg.html
 
http://foderbilen.se/pro-plan-adult-sensitive-salmon-and-rice-14kg.html
 
mvh Jenny

 

Hej!
Fodren är relativt lika angående protein, fett mm.
Personligen tror jag båda är bra men skulle välja fodret med lax för de nivåer med omega-3-fettsyror det kan bidra med.
MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Vi har ett ärende på här Länsstyrelsen som handlar om en kraftigt överviktig hund. Vi skulle vilja ha råd om hur mycket en hund rimligen kan gå ned i vikt över en viss period (inför ett föreläggande till djurägaren). Skulle du kunna hjälpa oss?

Med vänliga hälsningar Maria

 

Hej!
Man kan till en hund minska maten till max 60% av det den äter nu, så äter den t ex 10 dl torrfoder kan man gå ner till 6 dl/dag eller äter den 600 kJ/dag kan man gå ner till 60% av detta
(en katt kan man ej minska så drastiskt, då kan den få fettlever, den bör man ej dra ner till mindre än 70-80% av nuvarande foder).

Om man för en hund drar ner till 60% av nuvarande foderintag minskar den snabbt i vikt. Hur snabbt beror naturligtvis på hur mkt den har att gå ner. Har den 5, 10 , 15 , 20, 25, 30% av sin kroppsvikt att gå ner? Men egentligen är det ointressant för det är bara att dra ner till 60% av foderstaten, sen fortsätta tills målvikten är nådd.

Titta gärna på min nya hemsida

MVH Marie Sallander

 

Hej igen!

Stort tack för informationen. Det här handlar om en stor blandrashund, 6 år gammal, som har kraftig övervikt. När han kastrerades för några år sedan vägde han 30 kg, men gick sedan upp till 68,5. Djursjukhusetet anmälde djurägaren till kommunen som gav ett föreläggande till ägaren att banta hunden med 1,0 kg i veckan, vilket var vad djursjukhuset ansåg var lämpligt. Från 2007 har den gått ner från 68,5 till nuvarande 56,5 kg. Kommunen lämnade över ärendet till oss på Länsstyrelsen för att utreda om hunden skulle omhändertas eftersom djurägarna inte kunnat följa föreläggandet. Vi nekade till det. Djurägarna går och väger hunden varannan vecka, men nu har hunden börjat gå upp igen.

Enligt djurägarna äter hunden bara dietfoder. Han motioneras upp till 3 timmar per dag. Han har artros, så nu har det tydligen inte gått att motionera honom så mycket. Jag har själv träffat hunden. Han ser ut som en tunna. Jag tror på matte att han bara får den mat de säger, möjligen smyger husse till hunden annan mat. Motionen tror jag består av relativt sävliga promenader på platt mark.

Det verkar inte rimligt att kräva att en hund ska kunna gå ner 1,0 kg i veckan. Till en början kanske, men en sådan kraftig viktnedgång kan man väl knappast förvänta sig under lång tid?

Mvh Maria

 

Hej!

Jag tror som du säger att det kan vara svårt att hela tiden ha samma viktnedgång, den kan variera och säkert bli något mindre med tiden, men huvudsaken är att hunden går nedåt i vikt. Det vore bra att göra en viktkurva, vikt på x-axeln och kilo på y-axeln, så ser man överskådligt om hunden går ner i vikt eller ej. Husse och matte måste förstå att om inte hunden går ned i vikt så kommer hunden att tas ifrån dem. Det kan ev ta ett par år att banta hunden så mkt, det är ok om det går långsamt, bara det går nedåt, men i en viktminskning kan det till och med hända att man står still eller går upp något kilo utan att man får panik.

Viktigt är att stödja djurägarna om de verkar vettiga, de har ju ändå lyckats ta ner hunden rejält redan.

Den har gått ner 12 kg, dvs 12/68,5=17,5% av kroppsvikten, inte illa eller hur?

Dessutom visar djurägaren vilja genom att den går och väger hunden varje vecka.

Poängtera vikten av att absolut BARA ge hundfodret, inget annat för att ha koll på vad hunden äter. Inga tuggben, inga fikagodis, inga matrester eller annat.

Motionen kan vara att gå promenader men även att simma eller gå på rullband i vatten (ej så jobbigt för lederna att motionera i vatten).

 MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Jag går en kurs via SLU och håller nu på att skriva ett mindre arbete om hälsoeffekter i hundfoder, vad som skrivs och marknadsförs av fodertillverkare och vad som är tillåtet enligt lag att faktiskt påstå. Jag har kikat lite på din sida, vi använder oss även av "Hundmatboken" som du varit med och författat. Nu har jag några frågor som jag undrar om du har möjlighet att lite kort besvara?

1. Ett foder skriver att de har C-vitamin i maten som "kan motverka stress och hjälpa hunden klara fysiska påfrestningar bättre". Jag känner mig tveksam, om jag tolkar dem rätt, att ett foder ska kunna motverka stress?


Ann Högberg från Doggy Professional skriver så här i ett mailsvar angående deras C-vitamin som ska motverka stress: Vi utför inte någon forskning själva här utan tar del av den forskning som publiceras internationellt inom nutritionsområdet. C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och tar hand om fria syreradikaler som annars skulle ge sig på och skada kroppens celler. När C-vitamin finns i tillräcklig mängd reagerar de fria syreradikalerna med C-vitaminet i stället för med kroppens celler vilket minskar inverkan av s k oxidativ stress på kroppen."

2. Ett foder skriver att det ska hjälpa till att motverka effekter av de hormonförändringar som sker vid en kastrering. Även där ställer jag mig högst tveksam till att det man äter kan påverka hormonförändringarna?


3. Samt hur är det egentligen med omega-3 och omega-6, i princip alla foder jag kollat på så skyltar de med att de har antingen den ena eller den andra fettsyran, eller dem tillsammans, eller någon av dem kombinerad med något annat. Det verkar helt otroligt vilka effekter de ska ha; främja leder, frisk hud, blank päls, friska tassar, friska leder, smarta och mer läraktiga valpar. Men såklart skrivs det lite olika beroende på vilket foder man kikar på... Men alla foder borde väl ha dessa effekter mer eller mindre då om alla innehåller fettsyrorna?


Tack på förhand! MVH Jessica

Hej!
1. Man måste veta att hund och katt kan tillverka vitamin C själva i kroppen. Många företag har vitamin C extra i foder för att man själva eller många djurägare anses/tror att C-vitamin motverkar stress, skelettsjukdomar mm. Idag finns inga belägg för att detta stämmer. Vitamin C är ändå en naturlig antioxidant och med största sannolikhet inte skadlig att tillsätta i ett foder, men de utlovade effekterna finns ännu så länge inga belägg för.
2. Tveksamt. Här skulle jag i så fall vilja veta på vilket sätt fodret motverkar hormonförändringarna.

3. Det finns ett examensarbete från SLU (år 2004 tror jag) där det här med fettsyror och deras effekter finns beskriva och forskningen undersökt lite. Kort kan man säga att det idag anses att det är bra att ha vissa nivåer av vissa fettsyror, och att man gärna ser att fodret har en viss kvot mellan omega-6 och omega-3 fettsyror (5-10 ggr så mkt omega 6 som omega-3). Vissa företag höjer halten omega 3 i dietfoder för hundar som är känsliga i huden (halten 1:1 omega-6: omega-3). Om man ger sin hund ett foder med rätt halt av olika fettsyror har man stora förutsättningar att få bättre hud, skelett mm.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Har kattfoder-frågor!

Jag har nyligen fått veta att min katt har förhöjda njurvärden krea 229 (referensvärde 71-212). Katten äter kortison dagligen för smärta i ryggen. Jag har svårt att välja ett foder till honom. Har du något råd vad jag ska tänka på? Ãr ett foder med lägre protein och mer kolhydrater rätt väg att gå? Jag är orolig att proteinhalten ska bli för låg så att katten tappar muskler, går ned i vikt och tappar aptiten. Jag tror att det inte blir så bra för allmäntillståndet, vad anser du? Katter har väl också svårare att tillgodogöra sig kolhydrater. Tanken att laga egen mat till katten har slagit mig men jag tror inte jag har kunskap nog. Har du något att säga om behandling av njurinsufficiens? Vad tycker du man ska hålla koll på, vilka värden? Blodtryck? Tacksam för svar!

Mvh Josefine  

 

Hej!

Foder för njursjukdom har ofta lägre protein, låg fosforhalt, högre omega-3 fettsyror och högre halt av antioxidanter. Men det viktigaste är låg protein- och låg fosforhalt. Jag skulle inte gärna laborera med fodret för en katt som är sjuk. Ger du något av nedanstående foder så har du allt i ett paket. Ett tips är att katten ofta tappar aptiten. Praktiska erfarenheter från bla SLUs universitetsklinik i Uppsala har visat att Specifics foder visat sig varit extra goda, så jag skulle rekommendera dig att prova dessa. Om du ger torrfoder, toppa gärna med lite våtfoder (njur-våtfoder) om katten ej äter torrfodret.

Alla dietfoder som finns på marknaden för just njuproblem är:

Eukanuba Veterinary Diets - Renal Torr

Hills Prescription Diets - k/d Torr+Våt och u/d Torr+Våt

Purina Veterinary Diets - NF Torr+Våt

Royal Canin Veterinary Diets - Renal Torr+Våt

Specific Veterinary Diets - CKD/CKW Torr + Våt

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag studerar till husdjursagronom på SLU. Jag har en allmän fråga om kattfoder som jag önskar få svar på. Jag har precis skaffat en kattunge och undrar vilket foder som är bäst till henne. Är de dyra fodren, som t ex Royal Canin så pass mycket bättre i kvalitet och sammansättning än billigare foder som t ex Whiskas och Friskies. Eftersom prisskillnaden är så pass stor undrar jag vad du skulle rekommendera för foder.

Tacksam för svar! Med vänlig hälsning Josefine

 

Hej!
Egentligen finns ingen undersökning/analys på om dyra är bättre än billiga när det gäller KATTfoder. Däremot analyserade jag 50 HUNDfoder för ett antal år sen (1999) och såg då att billiga foder ibland kunde vara lika bra eller till och med bättre än vissa dyra, problemet är att man ej vet vilka som är bättre, det syns oftast ej utanpå.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har en jaktlabradorhane på snart två år som nästan jämt är lös i magen. Han växte upp på Purina Pro Plans valpfoder, jag har även testat Standart, Eukanubas dietfoder för magproblem, Purinas vuxenfoder och Nordic Bas. Han får idag Nordic Special+ färskfoder, vilket känns bra för mig då jag är väldigt intresserad av matfrågor på både människor och djur. Då känns det bra att Nordic innehåller mycket kött (som jag tror på), det är svenskt och det innehåller inga konstiga ingredienser eller tillsatser. Men inget av fodren jag testat har egentligen hjälpt mot hans lösa mage, som han haft från han var liten. Han Ären ganska aktiv hund, slank och toppenfin i pälsen! Inte så god andedräkt dock. Ingen hund luktar väl hallon men... behöver ju inte lukta rutten fisk heller. Vad ska jag göra? Känns som att jag ändå provat lite olika foder och inget har varit bra. Jag vill inte ha en massa tillsatser och jag vill att det ska vara köttbaserat. Han verkar inte lida av sin lösa mage, men ändå...

Julia

 

Hej!
Om hunden varit lös i magen under en längre tid/sen valpålder finns anledning att kolla upp detta hos veterinär. Det kan tex vara infektion, magtarmsjukdomar, allergi (som ofta visar sig som klåda alt diarré) mm. Skillnad om hunden bara är lös i magen nån enstaka gång. Så det här med att byta foder får nog bli en senare fråga beroende på vad veterinären hittar. OM du bor i Stockholm/Uppsala-området finns en väldigt duktig allergispecialist som heter Kerstin Bergvall - gå till henne om du inte bor för långt bort. Hon jobbar en dag/v på SLU/Universitetsdjursjukhuset och resten på Djurakuten, Sthlm.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Är hydrolyserat animaliskt protein en ingrediens som man bör undvika i hundfoder om man är noga med sin hund? Är det ett sätt för producenten att maskera att fodret inte innehåller så mycket kött? Jag överväger att börja ge min 1-åriga springer spaniel Canami Lamb & Rice och reagerade just på denna ingrediens. Innehållsdeklarationen ser ut så här: Lammkött, ris, majs, fullkornskorn, fullkornshavre, hydrolyserat animaliskt protein, animaliskt fett, betfiber, linfrö, äggpulver, bryggerijäst, hemoglobinpulver, Profeed®, mineraler och vitaminer. Fetthalten är 12 % och proteinhalten 23 %. Vore intressant att höra din syn påsaken!

Hälsningar Karin

 

Hej!

Nej, hydrolyserat protein är ofta en dyr historia, man använder den främst för allergiska/känsliga individer som ett alternativ till att byta till en ny proteinkälla djuret ej tidigare ätit. Att hydrolysera betyder enkelt att man hackar upp proteinet i mindre bitar så att kroppen ej känner igen detta=ej blir allergisk. Tänk dig ett långt pärlhalsband (=proteinet) som man sen hackar i kortare bitar. Ju mer hydrolyserat, desto kortare bitar och ju mindre risk att djuret ska bli känsligt. Vissa hydrolyserade protein är soja, andra är kött av olika slag.

I ditt foder är det i första hand lamm, ris, majs...sen kommer det hydrolyserade proteinet långt ner i ingredienslistan=det finns bara mkt lite i fodret.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Jag lagar mat till mina dalmatiner (de är snart 4 och 1 1/2 år). Brukar ge dem råris, grönsaker, lax, kött (lammfärs/nötfärs/kyckling) och smör. Tillsätter även Vitomin hund. Du skrev att det är bra att ha i olja. Hur mycket och hur ofta? Båda mina hundar är kastrerade men slanka. En av hundarna är för slank tycker jag. Jag har funderat på att börja ge dem torrfoder igen för det underlättar bl.a när vi reser utomlands med dem. Tidigare åt de Hills Nature´s Best men de fes mycket och hade öroninflammationer. Jag tycker att de håller sig friska när man ger dem hemlagad mat men jag är orolig för att de inte får i sig den näring som de behöver och det är bra att ha ett torrfoder, men vilket?


Tacksam för dina tips
 - Med vänlig hälsning Karin

 

Hej!
Om du ska ge olja kan det vara lagom med ca 1 tsk-1msk/dag för en större hund som din. Ge gärna rapsolja, det är mkt bra och innehåller mkt omega-3 jfr med andra veg oljor.

Vilket torrfoder är en svår fråga, finns ca 500 på marknaden, både dyra och billiga. Prova och se vad hunden mår bra av.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har alltid trott att det optimala är att ett hundfoder innehåller färskt kött. Nu har jag dock läst att det egentligen är bättre att ge ett foder med köttmjöl, eftersom kött innehåller så mycket vatten. Om det tex står 20 % kyckling i ett foder och 28 % kycklingköttmjöl i innehållsförteckningarna på två olika foder – innebär det då att det förstnämnda fodret innehåller säg hälften så mycket kyckling i praktiken, eller rentav ännu mindre? Vad tycker du är att föredra - kött eller köttmjöl?


Hälsningar Karin

 

Hej!
Färskt kött är ju generellt sett mindre behandlat och kanske att föredra eftersom det då bara upphettas en gång, medan köttmjöl först upphettas, torkas, sen upphettas och torkas en gång till då torrfodret görs.

Sen är det ju sällan den exakta %-satsen av olika råvaror som anges i ingredienslistan på foder, de som tillverkar är ju ofta lite hemliga med sina recept. Vill man framhäva ngt sätter man ihop kött till kött och slaktbiprodukter som kanske kommer först i ingredienslistan, vill man dölja ngt sätter man det som 5 olika ingredienser och det kommer då längre ned i listan.

Om man har torra varor som köttmjöl får man som du skriver mer protein och mindre vatten, men man kan även tillsätta mer färskt kött i "färskvikt" om man vill.

MVH Marie


Hej!
Stort tack för ditt snabba svar! Så kontentan är att man inte kan veta egentligen, utan får testa sig fram? Jag är i valet och kvalet hur jag ska göra med min springer spaniel på 6 månader. Uppfödaren rekommenderar byte till vuxenfoder senast vid 6 månader, men efter att ha läst vad som står på din hemsida har jag valt att fortsätta med valpfoder i alla fall. Funderar över att fortsätta med valpfoder (Eukanuba Medium Puppy) i åtminstone 2-3 månader till. Sedan tänkte jag fasa över till antingen Purina Pro Plan Adult Original (som innehåller 20 % kyckling) eller Precept Chicken (som innehåller 28 % kycklingköttmjöl). Jag vet att Purina Pro Plan fick bäst i test hos Testfakta för några år sedan. Tycker du att Purina-fodret är att föredra med tanke på det du skrev om kött kontra köttmjöl?
 
http://www.foderbilen.se/precept-chicken-and-rice-15kg.html
http://www.foderbilen.se/pro-plan-adult-original-chicken-and-rice-15kg.html
 
Hälsningar Karin

 

Hej igen!

Summan är att det är svårt att veta då de även kan ha andra råvaror som bidrar till proteinkvaliteten. MEN i princip alla/de flesta hundfoder har mkt/tillräckligt hög proteinkvalitet och protein i överskott så jag tror faktiskt inte du behöver oroa dig, detta är inget problem i ngn av dessa foder vare sig du väljer torra råvaror eller färska köttråvaror. Protein finns alltså ofta lite väl mkt i foder, ingen bristvara.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har en springer spaniel-hane på 13 månader. Jag har nyligen bytt foder, från Royal Canin Sensible till Canami Lamb & Rice. Det är mindre fett och protein i det nya fodret och jag måste därför ge mer nu för att hunden ska hålla hullet. Nu börjar jag fundera över om det finns risk att hunden får i sig för mycket vitaminer och mineraler om dagsgivan är hög. Jag tittade på kalcium och fosfor i mitt foder och ser då att fodret ligger högt där- kalcium: 1,7 och fosfor 1,2. Detta är ungefär dubbelt så mycket som i det gamla. Kan det höga intaget av kalcium och fosfor påverka min hund negativt? Om du behöver titta på näringsinnehållet som helhet bifogar jag länk här:
http://foderbilen.se/hund/hundfoder/canami-lamb-and-rice-rod-15kg.html

Jag skulle bli jätteglad och tacksam om du hade tid att svara på min fråga!

Hälsningar Karin

 

Hej!
Precis som du säger är 1,7% kalcium överdrivet högt. Personligen skulle jag välja ett foder som ligger lägre i kalcium, ca 0,7-1,2% i ett torrfoder för vuxna hundar.

Men en sak som du kan veta är att en vuxen hund faktiskt bajsar ut ett överskott med kalcium, medan unga valpar tar upp överskottet som en blöt svamp. Valpar är alltså mer känsliga för en felaktig giva av exempelvis kalcium.

Annars gäller även att ett överdrivet intag av en mineral (som tex kalcium=Ca2+) kan göra att upptaget av andra mineraler med liknande kemisk laddning minskar, i det här fallet tex zink (Zn2+), järn (Fe2+)mm. Så även om din hund nu är vuxen och ej tar upp ett stort överskott kan en hög kalciumhalt alltså vara hämmande för andra mineralers upptag, i värsta fall så att hunden får en brist av dessa.

MVH Marie 

Hej!

Stort tack för hjälpen, trots att det är söndag och mitt i sommaren! Jag överväger att byta tillbaka till hans gamla foder, http://foderbilen.se/royal-canin-medium-sensible-15kg.html men det ligger på 0,6 i både kalcium och fosfor. Är det ändå OK tycker du?

Hälsningar Karin

Hej!
Ja, det är ok för en vuxen hund.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har stort utbyte av din hemsida och har tidigare vänt mig till dig för att fråga om min unghund. Jag har nu en fundering om lightfoder. Jag ger min kastrerade 7-åriga springer spaniel-tik Hill’s lightfoder, som innehåller mycket växttråd (11,80 %). Nu har jag läst att hundar har dålig förmåga att bryta ned fibrer och undrar därför om det är vettigt att ge ett sådant foder. Ger det ökad mättnad i alla fall, på samma sätt som en fiberrik kost sägs ge mättnadskänsla hos människor? Min hund är ofta hungrig och jag har trott att jag har hjälpt henne genom att ge detta foder. Nu överväger jag (av flera anledningar) att istället byta till Robur Light and Sensitive, som bara innehåller 2,5 % växttråd. Vore intressant att höra vad du som expert säger om saken. (Referens:
http://www.foderbilen.se/hills-science-plan-adult-light-12kg.html och http://www.foderbilen.se/robur-light-and-sensitive-12-5kg.html).

Hälsningar Karin

 

Hej!
Det finns olika saker som gör att man kan känna mättnad:
1. I magen finns sträckreceptorer som känner av fyllnaden, i normala fall ska alltså fyllnaden i buken vara ett kriterium som gör att man blir mätt.

2. Energimängden man äter – mycket energi (protein, fett och kolhydrater ger energi) ger mättnad.

Men om man ej får så stor volym med mat så kan det finnas en gräns då man ej blir mätt fast man får tillräckligt med energi. Hundar som äter ett alltför energitätt foder (mkt protein och fett) men ej kan äta så mkt för att de bli tjocka, och då bara får väldigt lite foder, får då ej tillräckligt med fyllnad i magen, bli kanske ej mätta trots att energimängden i fodret egentligen borde räcka. Tex hundar som lätt blir tjocka och äter ett högenergifoder, de kanske bara kan äta några kulor per måltid för att få i sig rätt energi/mat-mängd men blir ändå ej mätta för att volymen i magen är så liten. Förstår du? Bättre att ge light-foder av ngn typ.

3. Fiber ger en viss mättnad.

Fibrer kan vara av mkt olika typ, det finns olika sorts fibrer från helt osmältbara (cellulosa), medelsmältbara (betfibrer) till helt smältbara (pektin). För hund finns foder med upp till ca 20% fibrer. Det som är grejen med fibrer är ju just att hunden ej ska tillgodogöra sig så mkt av fibrerna, de ska vara kostfibrer, men grovtarmen ska kunna tillgodogöra sig lite av dem för att tarmen ska må bra. Särskilt betfibrer eller morötter har visat sig vara mkt bra för hundar och används mkt ofta.

Sen är då frågan hur mkt light ett foder bör vara. Dvs hur mkt fibrer och hur lite fett det ska innehålla. Det är ofta en smaksak. Ofta har man ca 5-10% fett, ofta under 20% protein i ett light-torrfoder. Du får helt enkelt prova vad som är bästa fodret för just din hund. Det finns inget som säger att det ena är bättre än det andra utan de är nog ganska likvärdiga. Det ena är svenskt, det andra importerat.

MVH Marie

 

Hej!
Stort tack för ditt uttömmande och intressanta svar! En följdfråga bara – du skrev att grovtarmen ska kunna tillgodogöra sig lite av fibrerna för att tarmen ska må bra. Jag kollade fiberkällorna i Robur respektive Hill’s. Hill’s light innehåller cellulosa – betyder alltså det att hunden inte kan tillgodogöra sig något alls av fiberna och att det fodret därmed inte är så bra för magen? Robur innehåller betfiber, men i mindre mängd (jag utgår då från siffran för växttråd). Min hund har känslig mage så därför vill jag gärna underlätta för henne så mycket som möjligt.
 
Hälsningar Karin

 

Hej igen!
När det gäller tarmens upptag så stämmer det att betfiber är bättre än cellulosa för tarmens välbefinnande och upptag. Därmed ej sagt att hela fodret Robur som sådant skulle vara bättre för hunden, man måste se till helheten. Men Hills har mer fibrer och är nog en mer utpräglat light-foder med mer osmältbara fibrer än i Robur-fodret, kanske för en bantarperiod eller för hundar med större problem att hålla vikten.

Marie

____________________________________________________

Hej!

Vi har en bordercollie-valp med lite samojed i sig. Han har börjat klia sig på sidan fram mot höger framben, det ser ut som om han har mjäll på samma ställe oxå. Han äter blötfoder och lite torrfoder ibland. Vi har en bordercollie som är 5 år oxå kan jag ju säga. Vad kan klådan bero på? Kan det vara maten eller är det kylan häruppe i Umeå?

Karri

 

Hej!
Jag kan ej säkert veta varför han kliar sig, man måste undersöka detta hos veterinär. Det kan vara olika anledningar tex skabb, loppor, löss eller allergi (ngt i luften såsom dammkvalster eller ngt i maten såsom vete/kött). Det kan också vara mjäll. Men en undersökning, kanske flera undersökningar krävs.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har inte sett att du skrivit om färskfoder. Lika bra, bättre eller sämre än torrfoder? Generellt sett då, eftersom det finns bättre och sämre torrfoder. Dessutom, vad anser du om Standardt torrfoder, är det ett bra foder innehållsmässigt?

Kerstin

 

Hej!
Jag tycker det är viktigt att inte bli fanatisk när man pratar om att ge en typ av mat framför en annan. Det går att göra på flera sätt, och alla har sina för/nackdelar. Man ska komma ihåg att det delvis är liknande/samma ingredienser man använder men kanske i olika proportioner och att man ångtorkat/bakat (torrfoder), autoklaverat (konserverat), kokat (tex hemlagat) och ibland bara mixat råa råvaror som sen ges frysta.

Standardt är säkert helt ok att ge.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej,
Jag läser din artikel i Hundsport Special nr 4 2009 om förslag på hemlagad mat, till dräktig irländsk terrier. Min lagotto-tik har ca en vecka av sin dräktighet och har ätit väldigt dåligt sista veckan av sitt vanliga foder Pro Plan Sensitive. Jag har kokat ris och kyckling med morötter som hon äter och har fått tag i Aptus Multidog pulver samt Calphosum D pulver (ej Multidog VITA). Nu undrar jag om doseringen: 3 mått D-pulver som du rekommenderar är till 30 kg enligt föreskriften på burken. Jag läser också att det kan vara farligt att överdosera vitamin D. Är det någon risk om man använder båda preparaten? Hur mycket pulver ska jag ta om jag endast använder Multidog och Calphosum D. Min tik väger 15 kg.

Vänliga hälsningar Kerstin

 

Hej!
Enligt doseringen på Calphosum D ska en dräktig/digivande tik samt valpar ha dubbel dos jfr med en vanlig vuxen tik, vilket gör att 3 mått är lagom för ca 15 kg dräktig/digivande/valp. Om hunden äter mer mat än vanligt ökar även behoven av andra näringsämnen. Alla recept är beräknade så att de ej ger risk för överdoseringar. Jag rekommenderar dig att beställa även Multidog vitA för att receptet ska bli komplett.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag har en jakthund på 3,5 år. De första 3 åren "kämpade" jag med torrfoder till honom som han åt ibland. Han blev dock aldrig mager men åt inte med glädje. Det var jobbigt tyckte jag samt att jag inte visste om han fick tillräckligt med näring och ork för sin aktivitet. Sen ett halvår tillbaka ger jag honom nu Bravo Färskfoder Vilt som han slukar! Han får ca 600g om dagen. Hullet är perfekt. När jag nu var hos veterinären med honom pga en infektion med feber o ledstelhet påpekade veterinären att jag skulle vara försiktig med färskfoder pga hög proteinhalt. Är det för högt proteinvärde i fodret?


Näringsvärde/100 gr: Protein 10.89 %, Sm. Protein 10,03 %, Fett 9.45 %, Kolhydrater 17.30 %, Växttråd 1.35 %, Aska 1,80 %, Torrsubstans 38,00 %, Omsättningsbar energi 208kj/100g. Tillsatta vitaminer och mineraler/kg: A 5200 IE, B12 0,6 mg, Koppar 1,4 mg, D 520 IE, C 8,0 mg, Kobolt 0,08 mg, E 25 IE, K3 0,8 mg, Mangan 8,0 mg, B1 0,5 mg, Niacin 6,0 mg, Zink 10,0 mg, B2 0,2 mg, Kolin 32,0 mg, Selen 0,06 mg, B3 2,4 mg, Folinsyra 0,16 mg, Jod 0,3 mg, Kalcium 0.45 %
B6 0,8 mg, Biotin 0,06 mg, Fosfor 0.35 %.

Tacksam för svar Åse

 

Hej!
Om din hund är frisk finns ingen anledning att vara orolig för en för hög proteinhalt, det framkallar inga problem. Om din hund däremot har konstaterade problem med njurar måste man ha låg proteinhalt o äta veterinär njurdiet. Så om hunden är frisk, kör på.
MVH Marie Sallander

Ok vad bra!
Det är ju en djungel av allt man ska tänka på och inte! Men helt klart mår min hund kanon och har jättefin päls, mycket bättre tassar än tidigare (inga torrsprickor etc) Och framför allt så älskar han maten!

En annan fråga när det gäller mat...
Kompisens hund (3 år) äter väldigt lite och har så gjort sen valp. Det har provat med allt! Hon äter inte färskfoder heller. Hon är på gränsen till mager och är liten, men i övrigt så är hon en pigg och frisk hund som också går på jakt mm. De får ge ostbitar som godis lite då och då etc etc för att alls få i den något. Lite bättre har det blivit nu när hon får konkurrens av annan valp i huset...Har du något tips på hur man kan få hunden att äta?

Mvh Åse

 

Hej igen!
Alla hundar äter inte mycket, är lite väl smala, men mår bra ändå. Det är ok att vara lite väl smal, ger inga hälsoproblem, mkt bättre än att vara för tjock som kan ge följdsjukdomar. Men för att äta mer ge:
-fodret ljummet, blir ofta godare
-blanda ev ljummet torrfoder (mest, tex 75%) + ljumma konserver el matrester (ca 25%)
-om torrfoder, ge ev torrt el uppblött torrfoder beroende på vad hunden gillar
-eller ge bara ljummet hemlagat, färskfoder el konserv
-ge med andra hundar nära om möjligt
-ge gärna ost el köttbullar som godis lite då och då

mvh Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Vilken mat är lämplig efter det att en 10-årig hund fått mjälten bortopererad?

Lars

 

Hej!
Mjälten har en funktion att ta hand om gamla och förbrukade blodkroppar. Den producerar också en typ av vita blodkroppar (lymfocyter) som behövs i immunförsvaret. Tillsammans med andra delar av immunsystemet bidrar mjälten till att det bildas antikroppar, så kallade immunoglobuliner, som känner igen skadliga bakterier och hjälper till i försvaret mot infektioner. Hunden blir lite mer känslig för infektioner utan mjälte.

Med den kunskap jag har idag, kan du ge vanlig mat men undvika sjuka hundar.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Min 10-åriga hund har vid ett blodprov innan sövning befunnits ha måttligt förhöjda urea och kreatinin-värden i blodet. Jag har förstått att hon kan hänga med längre om jag ser till att hon får ett foder som är anpassat med lägre proteinhalt och reducerad mängd mineraler, framförallt lägre fosforhalt. Finns det några värden att gå efter när man väljer foder? Det foder veterinären sålde tyckte hon inte var så smakligt, så jag tänkte jag skulle luska lite vad som är lämpligt att ge.

Lena

 

Hej!
Den här hunden har problem med njurarna och måste till skillnad mot en frisk hund utfodras lite annorlunda, den behöver exempelvis lägre protein och fosfor-nivåer i fodret.

Foder blir generellt sett mindre smakliga då de innehåller mindre protein, och då ofta även mindre fett. Hos njursjuka hundar med behov av lägre protein brukar nivån i dietfoder ligga på ca 11-20% protein för ett torrfoder med ca 1800-2000 kJ/100g. De högre proteinvärdena har dietfoder för hundar som är lätt sjuka, de lägre är för hundar som gått längre i sin sjukdom. Jag anser dock att eftersom vi idag vet att vuxna hundar klarar sig på ca 10% protein, kan man om man ger protein av god kvalitet gå ner till 12-15% utan problem och ändå ha en säkerhetsmarginal. Fosfor bör i torrfoder ligga på ca 0,2-0,4% för dessa sjuka individer.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Vår valp, en 8 veckor gammal schäfer/rottweiler, kliar sig mycket. Han har inga utslag, inget mjäll, inte röd. Har samma mat som uppfödaren hade. Är badad men "kliet" började innan badet. Vad kan det vara?

Hälsningar Lena

 

Hej!
Mitt förslag är att om detta hållit på ett tag, och att du redan badat mot löss/loppor 2-3ggr, DÅ bör du gå till veterinär, gärna en hudspecialist. Om du bor i Uppsala/Sthlm finns tex Kerstin Bergvall på både Ultuna/Universitetskliniken och på Djurakuten Sthlm.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!

Mitt problem är min jämthund, knappt 3 år. Det började september -08, först med mycket gräsätning och rullande i vatten när han var lös. Efterhand började han kräkas galla på nätterna efter jakt. Matlusten blev också sämre. Han började ruska öronen och "snugga" sig på tassarna med tänderna. Jag började med avmaskning utan resultat sedan blev det veterinärbesök. Penicillin-kur mot något irriterade halsmandlar, men han blev inte bättre av det. Matlusten sämre och sämre. Provar med olika mat bla Halla, Standart, Fodax. Ingen skillnad. Veterinär igen och ordinerad Royal Canin Hypoallergenic + medel mot sura uppstötningar. Tog även
fästingprov, vilket var OK. Kortvarig förbättring, sedan sämre igen. I januari -09 till Falu Djursjukhus för gastroskopi och undersökning. Inflammerade halsmandlar som togs bort. Konstaterad magkatarr. Skulle fortsätta med samma mat som förut, men nu slutade han nästan alldeles och blev väldigt mager. Kontaktade veterinär Christer Nälser som satte in Flagyl och bytte till veterinärdietfoder. Nu blev han bättre, men jag blev tvungen att blanda Fodax i fodret för att få honom att äta. Det funkade nu skapligt, men i september -09 när jag började jaga med honom blev han sämre igen.

Jag var då inpå internet och kollade allt om hundmat och jag hittade dina böcker om hemlagad mat. Så jag började göra egen hundmat. Grovmalet hjärta, lunga och tunga av nöt (kokat) blandat med gröt av arborioris och bovete + 10 tabletter Kafomavit om dagen. En sked laxolja lade jag också till. Nu fick han jättebra matlust och blev blank och fin i pälsen, men det var
ju mitt i jakten och han har stor jaktlust så han gick inte upp så mycket i vikt som jag ville. Jag lade då till lite fett från nöt i maten. Sedan har det funkat bra till för någon vecka sedan då han började äta sämre, började fälla hår och ruska öronen igen och nu äter han väldigt dåligt. Han verkar hungrig men han lägger ur delar av gröten och "sullar" med maten. Detta var en lång historia, men det är ändå bara skummat. Att han har någon form av allergi det förstår jag, men nu har han ju fått samma mat i flera månader och mått bra så det var ett riktigt bakslag som du
förstår. Nu hoppas jag att du har någon idé om vad jag skall göra. Jag är naturligtvis beredd att betala för dina tjänster.

Mvh Lennart

 

Hej!

Jag tror du antingen ska
-gå till en veterinär som gör allergitest för foder/annat i miljön hunden kan vara allergisk mot
då kan veterinären utreda VAD hunden ej tål, det kan även vara det damm och kvalster, då kan du få medicin mot detta. Ungefär 4 av 10 hundar är allergiska BÅDE mot mat och mot ngt i miljön, något som kommit fram under senare år, man trodde ej detta tidigare.

-eller möjligen börja först med att tänka efter vad hunden ej ätit i sitt liv tidigare. Vi skulle kunna pröva att göra en testdiet med de ingredienser hunden ej ätit, tex om den ej ätit renskav + en kolhydratkälla och hunden blir bra på detta kan det vara en diet att fortsätta med. Finns ngt kött /kolhydrat du ALDRIG gett hunden?


MVH Marie

Hej och tack för ditt svar.

Precis just idag när jag tagit kontakt mid dig börjar han äta bättre igen, men någonting är det som han inte tålt under den här perioden. Då påminner min fru mig om att han fått några små
torrfiskar som godis. Det var meningen att katten skulle ha dem men katten gillade dem inte. Sen har han varit och snott torrfoderkulor i kattkoppen, säger hon. Jag hoppas att det var det som triggade igång det hela. Vi brukar vara noga att ställa bort kattkoppen, men någon gång har det klickat. Rått älgkött har han fått en hel del när jag jagat och det tål han utan problem. Köttben, däremot går inte bra. Han mal dom som en stenkross, så det får han inga längre. Han har ju också mått bra den hemlagade blandningen i över 4 månader. Vi har även gjort köttbullar av älgkött blandat med den gröten han får i maten. Dom har jag haft med när jag jagat och så har han fått någon som godis ibland. Jag får väl skärpa mig och inte ge honom något som jag inte är säker på att han tål. Om det inte vänt till det bättre tänker jag följa dina råd. Om det fortsätter fungera med den mat jag ger honom nu, 1/4 kött + gröt, tycker du att det verkar OK eller är det något mer jag bör lägga till? Kan jag ta veg. olja istället för nötfett och i så fall hur mycket och vad säger du om fiskolja (Standart)? Jag har för mig att det är noga med
oljan.

Första året gav jag honom grisöron ibland att tugga på. Jag har efteråt fått för mig att det var där jag förstörde honom. Jag hoppas ha fortsatt kontakt med dig och så får du meddela mig vad du vill ha i ersättning. Din nya bok är jag också intresserad av. Kan jag beställa den nu?

Mvh Lennart

 

Hej!
Bara rent generellt kan du ta ca 1/4-1/3 kött resten vegetabilier (ris odyl ev lite finriven morot)
Sen kan en del av detta vara fett från älgköttet man kan även ta tex 1 tsk-1msk fiskolja/dag lite beroende på storlek på hund. Men det kan ev vara så att vissa ej tål fisk, man måste prova sig fram
Jag skulle vara väldigt sparsam med vad jag gav hunden, ge FÅ saker, och om du ger godis ge då samma som du ger som mat så att det ej blir konstigheter av de slag som du nämnde i mailet med torkat fisk eller kattmat, en del allergiker är väldigt känsliga.

Jo, du måste ju för att ge ett NÄRINGSRIKTIGT RECEPT även komplettera med vitaminer och mineraler. Det är ju sånt som jag vanligtvis hjälper till med för att få ett perfekt resultat för just din hund.

 

Boken med hemlagade recept går ej att beställa än, kolla lite då och då på min hemsida.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!
Jag vänder mig till dig som sista utväg, hoppas på ev tips och råd. Jag har en chihuahua-tik på 14 månader. Hon är och har alltid varit väldigt liten, väger idag drygt 1030 gram, och när jag fick henne vid tolv veckors ålder vägde hon 500 gram. Problemet är att hon alltid varit mycket svår med maten, och kan matvägra eller äta mkt lite i perioder som löser av varandra tätt. Detta resulterar ofta i att hon kräks upp galla eller några foderbitar direkt efter intag, och enda gången hon åt med god aptit var mitt i hennes första löp när hon var 11 månader. Det enda torrfodret hon äter är Royal Canin Junior och Starter, allt annat ratar hon. Storleken på bitarna verkar hon oxå lägga stor vikt vid. Hon äter ej blötfoder, färskfoder eller rå färs, rå äggula, pasta mm, listan kan göras lång. Idag provade jag att göra en köttfärslimpa med endast kalvfärs, mosad potatis och lite mosade morötter, och det gick bra. Även kokt färs och kyckling tycker hon om. Jag skulle så gärna se att hon får bättre aptit generellt och att hon ska lägga på sig, vilket hon har svårt med. Hon får aldrig någon kroppshydda och svajar hela tiden på gränsen till för smal. Vill helst inte laga alla hennes mål mat själv utan kanske köra 50/50 torrfoder/hemlagat. Vore evigt tacksam för alla råd jag kan få. Känner mig alldeles matt och olycklig av allt krångel med hennes aptit. Ska tillägga att hon i övrigt ser bra ut i munnen, är pigg och glad och har blank och fin päls. Ursäkta att det blev en roman av detta meddelande.

mvh Lina

 

Hej!

1. Mina första funderingar när jag läser ditt brev är om du har kollat:

- att alla tänder är ok, att hon kan tugga ordentligt, att de ej innehåller tandsten, är inflammerade eller liknande?
- att avföringen är ok, hon har inte diarré?
- att hon inte kliar sig?
Har du veterinärundersökt henne så att hon verkligen är frisk? Det skulle jag börja med om jag var du. Kanske finns ngt annat underliggande problem med att hon ej äter.

2. Att en så liten hund vill äta små bitar torrfoder är ju inte så konstigt, kanske är det svårt/omöjligt att tugga störra bitar, särskilt om de ej är uppblötta.

3. Om du vill kan du antingen ge henne 50/50% torrfoder/hemlagat, eller kanske 25/75% hemlagat, i annat fall 100% torrfoder el 100% hemlagat. För en så liten hund med dålig aptit kan man ha mest hemlagat och lite torrfoder, för ofta är hemlagat godare för hunden. Ger man så mkt som 50-100% hemlagat är det viktigt att man ger näringsriktigt även av det hemlagade. Man kan gärna laga hemlagat till hunden 1 gång/vecka el 1gång/månad, sen fryser man in i lagom stora portioner och tar upp varje dag.

4. Om du så vill kan du ange vilka/hur mkt av de råvaror hon äter per dag, hur mkt/vilken sorts torrfoder hon äter, så kan jag göra ett näringsriktigt recept med alla vitaminer/mineraler till henne.


MVH Marie

Hej och tusen tack för svar.

Jo, som sagt, munnen ser fin ut. Hon var hos uppfödaren för någon månad sedan och hon sa oxå att hon såg fin ut i munnen. Hunden har nog bara haft diarre en gång i sitt liv, så inga problem med det. Hon kan förstås kräkas galla och rapa emellanåt, men hon har ingen klåda vad jag har märkt och pälsen är blank och fin. Som sagt hon har alltid varit mkt svår med maten, och emellanåt tycks det gå i perioder. Det enda med hemlagat som är svårt är att hon inte vill äta något rått, och skall jag få i henne tex morötter, bovete eller ris måste det blandas i färs som tillagas som en köttfärslimpa. I övrigt äter hon Royal Canin Starter eller Junior och har fått ok från veterinären att hon kan äta det fast hon annars kanske skulle äta vuxenfoder eftersom hon är vuxen, men hon behöver ju ett energitätare foder då hon vill äta små små portioner. Ja, många frågetecken om vad som är bäst för min lilla dam.
mvh Lina

Hej igen!
Jag rekommenderar TILLAGAD mat, då ökas ofta smältbarhet, smaklighet mm (alltså ej rå mat). Och som sagt, återkom om du vill att jag ska göra ett hemlagat näringsriktigt recept.


MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Påverkar kvaliteten och kvantiteten av hunden mat spermiekvalitet och kvantitet? Om ja, hur stor kan påverkan vara? Frågar då jag ska skicka semin från min hane till en tik i UK. Tack på förhand.

Vänliga hälsningar Linda

Hej!
Vad jag känner till har fodret, förutsatt att det har god kvalitet och innehåller alla näringsämnen hunden behöver, ingen påverkan på spermiernas kvalitet. Om det däremot är så att hunden går med näringsbrist under längre tid kan säkert de flesta funktioner i kroppen påverkas, då även spermiers kvalitet.

Kvaliteten på fryst sperma är generellt sett lägre än på färsk sperma.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!
Jag har tidigare idag varit på Albano och fått en preliminär diagnos på min hund att han har en rubbning på sköldkörteln baserad på de symtom han har (ska få labsvar imorgon). Läste nu på SLUs hemsida om din forskning på foder relaterat till sköldkörteln och blir nyfiken på resultaten samt om det finns några foder för vilka jodmängden är uppmätt och konstaterad lämplig för hundar?

Tack på förhand. Vänliga hälsningar Linda

 

Hej!
Vi har ännu ej presenterat denna forskning, men preliminärt har vi analyserat 32 hundfoder och vissa sk algpreparat. Skillnaden mellan foder var stor och inget foder låg över tillåtna maxgränser för jod.
Däremot låg något foder under mingränsen. Men alla låg i princip bra till.

Det man ska undvika är alg-preparaten som folk ger för att tänderna ska bli rena. Tillsammans med den mängd jod hunden får i sig i fodret kan värdena jod bli skyhöga och skadliga, särskilt känsliga är valpar, dräktiga och digivande tikar.
MVH Marie

____________________________________________________

Hej Marie!
Jag har en cockerspaniel tik på 2 år, hon har problem med att hon blir lätt lös i magen. I början trodde vi att det bara var pga stress (omplacering, haft henne i ett ½ år), men nu undrar jag om du kan rekommendera något foder med mycket fiber?


Hälsningar Lisa

 

Hej!
Att vara lös i magen upprepade gånger kan bero på en rad olika saker, tex allergi eller mag-& tarmproblem. Därför rekommenderar jag dig att kolla magen hos veterinär först. Att ge mer fiber är nog ingen lösning i detta läget, en del med mag-tarmproblem behöver tvärtom mer skonsam kost med mindre fibrer.


MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Jag går sista terminen på gymnasiet och har valt att skriva projektarbete om hundens näringslära, giftig mat etc. Jag undrar om du skulle kunna hjälpa mig med vad som händer i hundens kropp när den har ätit för mycket choklad?

Tacksam för svar! Mvh Louise

 

Hej!
Det som är problem i choklad/kakao är ämnet teobromin som är giftigt för hunden. Sök gärna på nätet om du vill ha mer detaljer om just nedbrytning etc.
MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Jag ska snart få hem min lilla valp och är inställd på att köpa Hill’s valpfoder då jag har sådan bra rabatt på den. Men min uppfödare pratar väldigt gott om färskfoder. Och vad jag ser är det ingen skillnad näringsmässigt bara i vatteninnehåll. Vad gör att många anser att färskfoder är så mycket bättre?

Maija

 

Hej!
Jag håller med dig, det är skillnad i vatteninnehåll, men det är ju i grund och botten liknande foderråvaror man använder i hundfoder, men man kanske använder dem i olika mängder – ofta skiljer det i mängden kolhydrater så att torrfoder oftare innehåller mer kolhydrater än burkmat, hemlagat och färskfoder. Men det är ju i sig inte farligt/dåligt att ge kolhydrat så länge mängden andra näringsämnen är korrekta/uppfylls.
Jag tror ganska många som har kräsna hundar tycker de äter bättre med färskfoder, vissa upplever också att de får bättre hud kanske pga av att färskfodret innehåller andra råvaror än om de gett ett torrfoder, men också att det är mer "naturligt" för att det är ren tillagad eller rå kost, torrfoder är ju torkat en gång och upplevs mindre fräscht av vissa. Om man väljer torrfoder är det bra att man ger proteinråvaror som kommer från färska råvaror. Väljer man torkat köttmjöl som sen ska torkas ytterligare en gång vid tillverkningen av torrfoder blir smältbarheten lite lägre.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej,

Jag är liksom andra alltför lättpåverkad av all denna reklam (både från företag och privatpersoner - kanske mest alla dessa bestämda privatpersoner!) och skulle först vilja veta: 1. Jag har gett Best In Show Fullkost åt mina hundar i flera år och de mår bra. Kan jag vara lugn då? Eller är det (och Doggy) så dåligt som (vissa) folk säger? Eller fyller de normalhundens behov alldeles utmärkt (trots att man får ge lite mer av det än högenergifodren - men mina hundar vill äta mycket)?

2. Sedan har jag hört så mycket om att "torrfoder är av ondo" och således börjat tänkta att jag måste ge ett färskfoder (fryst). Men nu märker jag att många färskfoder innehåller fisk, rå fisk (har kollat - de värmebehandlar ej fisken). Och i din bok står det att viss fisk hämmar upptaget av ett B-vitamin samt järn. Vilken sorts fisk gäller det? För det känns ju inte bra om det är något man ger dem varje dag, kontinuerligt. Dessutom innehåller Fodax spannmål som INTE är värmebehandlat. För mig känns det konstigt, som att äta rått vetemjöl... men är det någon fara för hunden?

3. Sedan undrar jag också om det finns något belägg för att färskfoder (fryst, rå mat - inte konserver) är bättre (det sägs att hundarna inte får tandsten, många allergisymtom försvinner...)? Speciellt rå vom rekommenderas ju av alla. Vad jag förstått har någon studie gjorts på tikar som fått rått kött under dräktigheten och det har påvisats att valparna då får bättre immunförsvar (saknar referens på detta) men jag vet inte om något som gjorts på vuxna vanliga hundar.

4. Jag vet att det går "mode" i allt, men just torrfoder är ju en relativt ny uppfinning och många sjukdomar hos hund är ju också relativt "nya" och det är svårt att avgöra vad som är gener och vad som också kan bero på maten. Tar gärna emot tips på studier gjorda i ämnet!

Ha det bra i vinterstormen! Hälsningar Malin


Hej!
Jag håller med dig, många företag och privatpersoner är väldigt bestämda och ibland kan man bli förvillad av vad alla tycker. Jag tror det är bra att inse att man inte dör eller blir skadad av de flesta foder, jag tänker att de flesta sätt att utfodra har för- och nackdelar. Här är mina svar:

1. Om hunden är i lagom hull, om pälsen är fin och den i övrigt mår bra tycker jag att du kan ge det som du ger nu.

2. De allra flesta hundar är friska och 98% av alla svenska hundar äter i huvudsak torrfoder, ofta med 25% matrester som topping. Färskfoder, hemlagat eller konserver är bra alternativ men ofta dyrare, särskilt viktigt om man har stora hundar eller många hundar.

Vit fisk (som tex torsk, sej mfl) är de som man särskilt ska tänka på att värmebehandla men även andra för att man avdödar parasiter, bakterier och liknande vid upphettning. Rå spannmål låter udda, vad kan det vara för spannmål? Man värmebehandlar ju spannmål för att öka smältbarheten.

3. Den studie du hänvisar till (Studie av atopi gjord av Sallander mfl, kolla på min hemsida under forskning) säger att alla tikar i studien år torrfoder som bas. Studien är gjord bara i sk klådraser som westie, boxer och bullterrier. Skillnaden mellan de valpar som fick klåda och de som ej fick klåda var att de tikar som gavs i första hand animaliska råvaror (kött, ägg, mjölkprodukter) där fick valparna 4ggr mindre risk för hudproblem senare i livet i jämförelse med valpar från de tikar som bara fått torrfoder. Jag tycker man ska tänka på att dessa resultat inte gäller alla raser, men man kan ju gärna toppa torrfodret med lite animaliska produkter, bara kanske 10% som topping.

4. Torrfoder har funnits i ganska många år, men det stämmer ju att det går mode i det mesta. Jag har inget emot att man ger hemlagat, matrester, torrfoder, färskfoder eller annan typ av mat, man ska inte se saker i svart eller vitt. Det är ju ändå så att torrfoder också innehåller mat men i torkad form. Det finns lika många varianter av torrfoder som det finns av andra sorters foder. Ta det lugnt och fortsätt så länge dina hundar mår bra, förstora inte detta till ett problem om du och dina hundar är nöjda.

Med vänlig hälsning Marie

Hej, och tack för det snabba och utförliga svaret!

Det som slår mig är att ett av färskfodrena (Canifor) jag tittat på med säkerhet innehåller rå torsk - precis det som du säger är den sort som hämmar upptaget av B-vit och järn. Även om det är "utspätt" eller så, så känns det ju inte vettigt att de blandar i detta i ett foder man ger varje dag. Var kan jag hitta "svart på vitt" att det är just dessa fisksorter som inte ska ätas rått - så jag kan hänvisa till något om jag behöver ta upp detta med färskfoderanvändare? Själv tänker jag då inte köpa några av dessa foder igen, känns inte särskilt seriöst. Har kontaktat Jordbruksverket för att se om de analyserat några av dessa färskfoder och vad de kommit fram till. Jag har även kontaktat Fodax för att höra vad det är för spannmål som de blandar i obehandlat. Samt vilken fisk de använder i sitt foder.

Skönt att höra att det inte är så kinkigt mellan de olika torrfodrena bara hunden har bra hull och mår bra! Då känns det som att jag ändå tänkt rätt under alla mina år som hundägare, för mina hundar har alltid mått bra och haft bra hull och varit aktiva.

 

Tack för hjälpen! Varma snöiga hälsningar Malin med vovvarna Isak, Eskil och Josef

 

Hej igen!
Jag rekommenderar att man ger tillagat färskfoder, tillagad hemlagad mat eller tillagade matrester i första hand (istället för råa). Tillagad mat:

-ökar smältbarheten särskilt för kolhydrater

-innehåller mindre skadliga ämnen som salmonella och campylobakter eftersom dessa avdödas vid tillagning

-man inaktiverar oönskade enzymer som exempelvis finns i rå äggvita, rå vitfisk mm. Du kan hänvisa till mig som säger dessa saker angående rå vitfisk mm.

MVH Marie

 

Hej igen!

Tack så mycket! Det känns så bra att höra sådant från någon som verkligen kan det här och tagit reda på fakta. Ska glatt hänvisa till dig i alla sammanhang! Det är så mycket propaganda om detta med rå mat och alla enzymer som ska vara så nyttiga och man glömmer riskerna med det.

Tänkte bara att du av nyfikenhet kan vilja veta att jag nu fått bekräftat att både Canifor och Fodax använder rå vit fisk i sina färskfoder.

Fodret är ej värmebehandlat, fisken är rå och spannmål är malet. Det är vitfisk och lax som ingår i Fodax Plus. Spannmål är de fyra sädesslagen, totalt 6%. Mvh Agneta Ekman, Fodax”

Vet du hur Jordbruksverket gör sina tester - kollar de endast att det stämmer mot innehållsförteckningen eller kollar de även om innehållet är lämpligt som hundmat? Eller ska vi hundägare ha den kollen? Jag har hittills tänkt att alla foder som finns måste vara kontrollerade och godkända men nu blir man ju lite skeptisk då man ser det här om fisken - kan ju finnas andra ingredienser som också är tvekaktiga. Har blivit skeptiskt tidigare då preparat med vitlök och godis med choklad kan vara godkända - det liksom låter ju påskina att detta inte alls är farligt för hunden.

Ursäkta att jag stör igen - tycker du att jag frågat för mycket redan så ignorera mig bara! Men jag tycker detta är så intressant! :o)

Hälsningar Malin

Hej!
Intressant det här med vitfisk i foder. SJV gör sina kontroller som stickprov, dvs bara vissa kontrolleras varje år. De kollar en sk råanalys + kalcium + fosfor + ev andra ämnen. Råanalys är protein, fett, aska (=alla mineraler totalt), fiber. Dessutom är ju vissa råvaror el tillsatser tillåtna för vissa sorters djur.

MVH Marie

____________________________________________________

Hejsan!
Jag såg en tävling inom en ganska extrem hundsport där dom "deffade" hundarna i minst 3 veckor innan tävling, motionerade överdrivet, gav nästan ingen mat alls och till och med begränsade mängden vatten hundarna fick dricka. Jag undrar nu om du kan förklara vad som händer i hundens kropp när man behandlar den på det här sättet?

mvh Malin

 

Hej!
Att låta bli att ge hundar mat & vatten inför tävling ser jag ingen som helst anledning till. Jag tror att folk gör så för att de tror hundarna ska bli mer "på hugget" då. Jag vet ej varför de gör så, fråga någon i sporten. Under svält förbränner hunden sitt eget kroppsfett, upplagrade kolhydrater (sk glykogen) och i sista hand även upplagrade proteiner. Det är dessa tre näringsämnen som ger energi. Naturligtvis blir hundarna smalare/smäckrare vid svält.

MVH Marie 

____________________________________________________

Hej!
Hur skiljer sig ett dietfoder från ett standardfoder?

Maria

 

Hej!

Dietfoder är tillverkade för djur med någon sjukdom, tex njurskada eller leverskada, men även övervikt eller mag-tarmproblem mm. Så kallade standard eller normala foder är tänkta för friska djur, och dietfoder ska ges till djur med någon sjukdom. Men det finns vissa sk normalfoder som ibland överlappar vissa dietfoder, tex finns det både diet- och normalfoder för överviktiga (lightfoder) och för djur med känsliga magar.


MVH Marie

____________________________________________________

Vad är det som skiljer sig mellan hundens och kattens behov när det gäller energi- och näringsförsörjning? Vilka betydelser har det för djuret?

Maria

 

Hej!
Det är massor som skiljer. Tex:
1. Katten använder i första hand protein som energikälla, medan hunden använder mer fett o kolhydrat som energi.
2. När det gäller näringsämnen behöver katten oftast mer av de flesta näringsämnen jfr med hunden.
Katten behöver en mer animalisk kost, hunden är mer en allätare. Katten behöver tex kött (kan ej vara vegetarian) pga behov av taurin som bara finns i animalier, katten behöver även färdigt vit A i kosten medan hunden kan tillverka vit A från morötternas B-karoten. Detta är bara några exempel på skillnader, finns många fler. Man ska alltså ej ge katten hundmat och tvärtom, varje djurart har specifika behov.

MVH Marie

____________________________________________________

Hejsan Marie!
Jag har en tollarvalp (nu 8 mån) som har diagnosen ”porta cava shunt”. Hon äter Hills k/d plus att hon får Lactulos. Fodret har hon ätit sen hon var ca 4 mån. Jag undrar om du har något annat foder att rekommendera pga att hon har svårt att muskla sig med det låga protein-innehållet. En veterinär jag pratade med sa:”Ju bättre protein desto bättre”, men det viktiga var Lactulosen. Så jag under om det finns något annat att ge, tänkte att färskfoder kanske kunde vara något eller om man kan blanda i något i k/d.

mvh Mariana och tollaren Kvittra

 

Hej!
Jag tänkte förklara för alla vad en sk porta cava shunt är: Under fostertiden, då fostrets lever ännu inte arbetar, går tikens blod genom navel-venen som går direkt in i valpens portasystem (vena porta). Portasystemet leder blodet rakt genom levern till bakre hålvenen (vena cava). Det innebär att blodet under fosterlivet "shuntas" förbi fostrets omogna levervävnad. När valpen föds avbryts normalt blodflödet genom navelvenen och då ska förbindelsen mellan portasystemet och hålvenen återbildas. Blodet i portasystemet skall därefter ledas in i levern. Portasystemet skall föra näring från tarmen till levern. En onormal/direkt förbindelse mellan portasystemet och vena cava kallas porta-cava-shunt. Symtomen vid porta cava shunt orsakas av att levern inte kan utföra sina uppgifter eftersom blodet inte leds in i den på normalt sätt. Blodet blir fullt med slaggprodukter, särskilt från nedbrytningen av proteiner. I lindriga fall blir hunden bara lite trött, men i svårare fall kan den bli kraftigt påverkad, nästan medvetslös efter en proteinrik måltid. Ibland får hunden mag- och tarmstörningar, och ökad eller nedsatt aptit. Ofta verkar hunden piggast när den matvägrar eftersom blodet då är fritt från slaggprodukter. Många drabbade hundar dricker och kissar mycket.

Läkemedlet Lactulos bryts ned i tjocktarmen till ämnen som binder vatten, vilket ökar volymen på avföringen. Detta stimulerar tarmens rörelser och gör så att tarmen arbetar bättre.

Man måste tänka på att hundar med dessa problem inte kan äta foder med höga protein-nivåer. Personligen skulle jag rekommendera Hills l/d (torr och våtfoder), Royal Hepatic (torr och våtfoder) eller Specific CKD el CKW, kanske saluför ej din veterinär dessa andra? Kolla gärna på nätet vad de innehåller eller fråga en veterinär som saluför dessa.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Har en Engelsk Cocker Spaniel-hane som är 8 1/2 månader. Jag har nu märkt att han trampar igenom, släpar tassarna i golvet. Han äter Royal Canin Junior 32. Har två cockrar till som ej har haft detta problem i uppväxten, ska jag behöva ge extra vitaminer till honom och i så fall vad. Mvh Marie

 

Hej!
Du ska EJ ge extra vitaminer och/eller mineraler till detta helfoder!
Du ska däremot hålla valpen/unghunden mkt smal så att han bromsas i sin tillväxt, detta är MKT viktigt! Gå gärna till en veterinär som är specialist i ortopedi/skelettsjukdomar för att kolla ev sjukdomsbild. Gå eventuellt över till vuxenfoder nu, en cocker är i princip färdigvuxen i den åldern, ofta är det lättare att hålla hunden smal med ett vuxenfoder eftersom det innehåller mindre energi per deciliter.
MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej Marie!
Har en tik som nu är 7 månader. Just nu är hon dålig i magen, det började plötsligt i torsdags kväll med kräkningar som satt i hela natten och sen även diarré. Det hela kulminerade under fredagen då hon kräktes kaskader av vatten då hon försökte dricka. Jag var in på Djursjukhuset och tog blodprover utan att hitta något fel. Vi hade varit vid Mälaren och hundarna hade badat (vattnet så fint ut) och valpen var lös hela tiden och gjorde små lovar in i skogen där det antagligen gått svampplockare innan. Jag var ju orolig att det var/är någon förgiftning av vatten eller svamp eller så. Hunden var kvar på Djursjukhuset till söndag med dropp, men var väldigt pigg redan på söndag fm så jag hämtade henne på eftermiddagen. Då verkade hon pigg/glad och avföringen var ganska ok på måndagsmorgonen. Hon har fått Hills i/d och kokt ris flera ggr/dagen enl ordination samt Pro-kaline 3 ggr/dag. På tisdagsmorgonen var avföringen "fast" men på slutet såg jag att det kom som lite vatten oxå när hon bajsade.

Mitt på dagen lade hon en hyfsat fast avföring som var väldigt ljus (gulvit) till färgen. På kvällen var hon plötsligt lös (som vatten) men bara ett avföringstillfälle. Jag ringde Djursjukhuset och sköterskan sa att jag skulle skippa sista målet på kvällen och bara ge Pro-kaline. Natten var lugn och avföringen i morse var halvfast men slemmig. Idag gav jag mycket mindre mängd av i/d och ris. Avföringen en (eller kanske två gånger) var lös. Helt plötsligt nu på kvällen kräktes hon upp den lilla middag hon fått, kan ev ha berott på ett hon lyckade snappa i sig lite grässtrån på promenaden trots koppel och mitt hököga. Hon är ju hungrig o vill gärna snoka/hitta något att äta. Verkar för övrigt pigg förutom lite rinniga ögon.

Man funderar ju på hur jag ska göra med utfodringen eftersom hon ju bara är 7 månader? Tycker du jag ska fortsätta med i/d och ris i små mängder eller vad göra, hon har ju inte så mycket fett att ta av, och var ju uttorkad i helgen....

Hur länge ska man vara envis och hoppas att det bara är tarmen som är irriterad och inget annat farligt? Innan detta har hon varit helt okomlicerad och alltid ätit oavsett var hon varit och om det varit väldigt varmt som i somras. Hennes "vanliga foder" är Advance Puppy Medium, som uppfödaren rekommenderat till ettårsåldern. Hon har verkat pigg, har glansig päls och lagom hull med det fodret.
Mvh Marie


Hej!
Gällande foder så kan man ge Hills i/d även till valpar, det innehåller tillräckligt med näring så du behöver ej vara rädd att det är farligt att ge henne detta, kan ges hela livet vid ev behov. Ge fodret 1-2 veckor och OM hon är ok i magen, övergå till det vanliga fodret successivt under 1 vecka. Om det ej går över, kan ibland mag-tarmrubbningar vara allergier (mot foder el mot ngt i omgivningen, ska atopi),
eller så kan det vara en inflammation av tarmen, eller en oro i tarmen orsakad av tex dåliga bakterier.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hallå!
Jag börjar bli smått desperat efter att få komma i kontakt med någon som är kunnig inom kost för hundar, detta då jag har en 10-årig greyhound som haft återkommande magproblem. Problemen har hon haft från och till i ca 5 år. Tycker dock det ändrat sin karaktär den senaste tiden och blivit värre och oftare. Hon har länge stått på Andapsin samt ätit Royal Canin Hypoallergenic foder. Kronisk Gastrit är väl diagnosen, men förut hade hon "bara" en mage som levde om extremt mycket då hon inte fick mat ofta och då tappade hon aptiten och började må dåligt, fick ont tills man fick i henne något men spydde inte. Det senaste halvåret ungefär har hon dock haft tre omgångar då hon spytt mellan 3-6 ggr under kanske 12 timmar. Röntgen visade att hon tömde mkt fort och diagnos blev inflammation i magen. Tidigare har hon också haft inflammation i tarmen och gnällt då hon bajsat, detta har hon inte nu. Det senaste året har vi gett henne B12 sprutor pga B12 brist i två omgångar, de senaste testerna visade att värdena var bra. Idag äter hon Andapsin morgon/kväll, E-vitamin, omega 3, 1/2 tablett kortison om dagen (hon har haft ryggsmärtor som behandlades hos sjukgymnast men som inte riktigt gav med sig förrän vi testade kortison).

Nu äter hon Royal Canin Hypoallergenic-foder 4 ggr dagligen, missar man tiden kan magen bli dålig, hon äter inte och får ont. Så länge man håller tiderna brukar det funka ganska bra. Men då får hon de här "attackerna". När hon kräks ger jag henne välling, ev lite keso, hälsoyoghurt eller lite Proviva, små portioner ofta så hon får i sig lättsmält, vätska men inte belastar magen så mkt. Sen en period efter då magen lugnat sig ger jag små portioner och ofta. Är detta något du vågar kommentera eller ska jag fortsätta med veterinärkontakt? Tänker ibland att en diet anpassad för henne kanske skulle funka, samtidigt som man är så rädd göra saken värre. Vore mycket tacksam för alla tips och ideer.

Mvh Mia

 

Hej!
Det som slår mig är:
-vet du om hunden är allergisk, antingen mot foder eller mot ngt i omgivningen (atopi), är det kollat någon gång? Det är nämligen så att hundar ofta får klåda och/eller magtarmproblem av allergi. OM detta ej är kollat skulle jag gå till en hudspecialist, tex Kerstin Bergvall, i Sthlm på Djuraktuten och på SLU, Ultuna.
-annars är det ett bra foder du ger, men hunden verkar ju ej tåla detta/ej må bra av det, så ett alternativ är ju att byta till tex Hills i/d eller att göra egen hundmat.
-Det du ger i övrigt, om det är små mängder, kan vara ok men skulle vara ännu bättre om du valde helt laktosfria mjölkprodukter (finns i livsmedelshandeln).

MVH Marie

 

Hej igen
Tack för ett snabbt svar
. Hunden är ej allergitestad... tror dock vi testat Hills i/d tidigare en period tills hon även då blev dålig igen, och det var nog då vi satte henne på detta. Jag hade hemskt gärna tagit hjälp av någon kunnig, tyvärr bor jag i Skellefteå... vet du om det är villiga att ge rådgivning utan att man kommer dit? Vet hur besvärligt, dyrt och tidskrävande det kan bli då man inte har sin vet, sjukgymnast el liknande på orten. Kan dock prata med min veterinär och se vad hon säger, det är ju tagit en mängd olika blodprover men jag antar det krävs mer för att se allergier? Ska också prata med henne om ev byte av mat igen...Hills i/d kan ju vara värt testa igen.

Ger låglaktos majsvälling, hur är det med keso, är det något man bör undvika eller kan man ge det till en känslig mage? Hur är din erfarenhet, vågar man börja mixtra själv med en sådan här mage på en gammal hund, tänkte att tex göra egen mat?

Mvh Mia

 

Hej!
Ja, Skellefteå var ju lite långt ifrån Stockholm, men det finns olika hud/allergispecialister, kolla med den sk Skinnklubben bland veterinärer, www.skinnklubben.se, telefon: 031-333 27 70

Börja så tycker jag, byt ej foder till att börja med. Återkom EFTER allergitest. Då kan vi se om det är allergi eller ej och se om man ska undvika något. Om du väljer att inte göra allergitest så är det ofta ok med hårdost eller keso.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag har en 2-årig kastrerad blandras-hane schäfer/rottweiler. Han är väldigt stor och grov men också väldigt överviktig. Problemet är att vi får inte ner honom i vikt. Han får 8 dl Doggy Light om dagen, men är alltid utsvulten, slänger i sig maten som om han inte hade fått någon mat på flera veckor, är ständigt på vakt efter mat, ja han är helt matfixerad. Vi är ute varje dag på långpromenader och han springer och rör på sig mycket, busar med våra småhundar. I vinter har han dragit sonen på pulkan för att få jobba lite samt rört sig mycket i djupsnö (som han för övrigt älskar att vara i). Veterinären vill att jag ska få ner honom i vikt och vi har provat olika bantningsfoder, dock med klent resultat tappat ca 1 kg på ett halvår. Nu kör vi Doggy Light då det är det enda han tål för magen. Han äter kortison 15 mg om dagen för allergi (får segt slem i luftrören annars). Han är ca 60 kg tung, alla tror att vi bara matar honom, men det enda han får är fodret 8 dl om dagen, och som sagt så är jan helt utsvulten. Vad ska vi göra? Hoppas så att du har några råd att ge, då vi kämpar och kämpar men inget händer, och fortfarande med en hungrig hund.

Marie

 

Hej!
Eftersom han är så känslig i magen, behåll fodret, men pröva att lägga till finriven morot. Prova med lite i taget och se hur det går, öka successivt mängden. Om det går bra kan han äta flera morötter/dag.
Öka till max 5-6 st/dag, kan även ges som godis i bitar, gör inget om det kommer ut hela i bitar, ej farligt, men prova långsamt.

MVH Marie

____________________________________________________

Hej!

Jag var inne på seniorkontroll med min ena hund som väger 11 kg och är mellan drygt 7 år gammal. Urinprovet visade lite protein, vi väntar på svar från blodprov om det var bara tillfälligt eller om det är något allvarligt. Jag blev rekommenderat seniorfoder, problemet kan vara som jag redan sa till veterinären att hon inte tycker så mycket om torrfoder, därför valde jag färskfoder (Nordic Bas). Men om det skulle behövas bytas foder så tänkte jag testa VetEssentials Seniorfoder. Är det kanske något annat foder som du skulle rekommendera?

Sen äger jag en tax på 3 år som kan äta torrfoder, men jag vill gärna ha samma foder på båda hundarna eftersom taxen brukar äta från den andras matskål. Jag vill gärna behålla färskfoder då jag vet att just den blandrasen inte tycker om torrfoder.
mvh Marta

 

Hej!
Det är lite svårt att svara på exakt vilken typ av foder hunden ska äta förrän du vet om den har någon typ av njurproblem eller inte. OM DET BEHÖVS ETT SPECIELLT NJURFODER så har veterinärerna njurfoder som även finns som burkmat/konserv/våtfoder. Om du vill kan du blanda ett sådant njurfoder med ett torrfoder så blir det lite billigare att utfodra. Eller om du vill kan du ge bara ett våtfoder. OM HUNDEN KAN ÄTA ETT VANLIGT FODER kan du ge tex ett seniorfoder, finns många att välja på.

Angående taxens foder bör du ge ett annat till den, ett normalfoder, ifall den äldre hunden är sjuk i njurarna. OM den äldre hunden är ok i njurar kan du ge samma foder till båda om du vill.

Marie

 

Tack!
Det var bara +3 protein så vi misstänker kanske ett litet fel i njurar men jag vet mer på måndag. Jag vill gärna inte ändra och byta till seniorfoder om jag kan fortsätta med färskfoder som är mycket bättre särskilt när jag vet att hon inte gillar torrfoder.

 

Min blandras har nu en ledinflammation och vi skulle behöva lite hemlagat mat för att hjälpa henne att må bra och inte tappa i vikt. Sedan en tid går hon på 3 ben till följd av ledinflammation, hon har fått många mediciner (två olika kortison hjälpte henne men väldigt kort tid) och vi ska besöka vår ortoped nu på tisdag och be om Trocoxil som sista medicin att testa innan hon eventuellt får somna in. Annars äter hon Nordic Bas men en kunnig tjej sa att det räcker inte riktigt till sjuka hundar. Hon har inga muskler i det benet, men annars har hon tappat lite i hull.
Marta

 

Hej!
Jag gör gärna ett hemlagat recept till din hund, det jag behöver veta om ni vill ha ett recept är:
Hundens vikt och om den är lagom, för smal eller för tjock
Exakt hur mkt och vad den äter/dag
Om den ej tål ngt
Om den gillar ngt särskilt mkt

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!
Jag skulle behöva lite hjälp med min rottweilertik som är 2 år gammal. Hon har gått på lite olika foder då hon har D-höfter och vi har fått prova oss fram. Hon åt tidigare Hills J/D, men gick då ner enormt mycket i vikt fast att vi ökade maten. Nu har vi Royal Canins Rottweilerfoder, men hon äter väldigt trögt av det. Jag vet inte om det är pga de stora bitarna då hon verkar tycka det är lite jobbigt med dem. Innan vi testade detta så hade hon superbra aptit och kastade sig i princip över maten. Jag vill hitta ett foder som hon äter bra av och som ger extra näring åt hennes dåliga höfter, vilket rottweilerfodret ska göra, men detta äter hon som sagt inte bra av. Hon är ganska aktiv då hon är på hunddagis ca 10 timmar om dagen och hon är nu bra i vikt. Kan du hjälpa mig med tips på bra foder? Tack på förhand.

Med vänlig hälsning Martina

 

Hej!
Din hund behöver i första hand hållas mycket slank för att hon ska få så lite problem med sina höfter som möjligt. Vet ej hur det är med dig men många som har rottweilers håller dem onödigt kraftiga för att de "ska se ut så", men det är ej bra för skelettet. Hunden behöver ej extra näring pga av sina höfter, utan behöver normal kost. Det som vissa prövar är att ge massage, vattengymnastik, ordentlig men ej för intensiv motion så musklerna tränas. Andra prövar tex glukosamin och liknande för att eventuellt minska ledproblemen.

Som sagt att vara smal är nr 1, och du kan ge tex ett light-foder. Blir hunden för smal på dessa kan du gå upp på normalvarianterna av respektive foder.

MVH Marie Sallander

 

Hej igen!
Nej, vi håller henne normalviktig, eftersom vi vet att hon ej får bli för kraftig pga att hennes höfter inte är helt ok. Vi har provat lightfoder tidigare som sagt men hon bara rasade i vikt och blev alldeles för smal. Okej, tack för hjälpen.

Med vänlig hälsning Martina

____________________________________________________

Hej Marie!

Jag har en 6 månaders lagotto romagnolo kille. Han har alltid varit mer eller mindre lös i magen under dagarna, på morgonen brukar det vara mer fast. Nu har min veterinär rekommenderat mig att återigen byta foder och testa mig fram tills jag hittar något som magen fungerar bra på. Han kastrerades vid 5 månaders ålder och har ett ENORMT gnagbehov. Nu tyckte veterinären att jag kan ta bort lite mat och byta ut mot något att gnaga på då han borde vara lite slankare (minus ca 1 kg), han väger nu 16 kg. Jag brukar ge honom grisknorr, nötöra och märgben att gnaga på. Får han i så fall i sig alla vitaminer och mineraler som han borde?

Veterinären tycker att han redan nu ska börja på ett vuxenfoder då han har lätt att lägga på hullet.

Min fråga är då om du också håller med om att han borde sättas på vuxenfoder och om du skulle kunna rekommendera något foder som kanske skulle kunna få ordning på magen? Vet inte riktigt vad jag ska börja testa med i denna djungel av hundmat. Kanske ska tillägga att han nu äter Hills Puppy, och att han aldrig äter upp sina matportioner på runt 100 gram 3 gånger om dagen.

Oerhört tacksam för svar! Vänligen Matilda

 

Hej!
1. Din hund som bara är 6 mån har fortfarande näringsbehov för en valp - det har den till den växt klart, ca 9-12 mån. Därför måste den äta ett foder som täcker näringsbehov för "alla livsstadier" eller för valpar. MEN om den är för tjock kan du ändå hålla igen på MÄNGDEN mat, det är en annan sak.

2. MEN du kan även välja ett foder med ovanstående kriterier som innehåller ganska lite fett och protein, dvs lite energi, så att hunden inte blir så tjock och du kan ge en förhållandevis stor mängd av det, fler deciliter, än om fodret innehåll mer protein och fett.

3. Jag tror ej på att byta foder ofta på en hund med mag/tarmproblem, ej heller på att ge en massa hundtugg, grisöron, ben och annat. Ofta förvärrar detta magproblemen. Med tanke på att du har en sk klåd-ras/allergi-ras finns stor risk att din hund är antingen allergisk mot foder och/eller mot det som finns i omgivningen. Om du har möjlighet, gå till Kerstin Bergvall på Djur-Akuten i Stockholm, jobbar även på universitetsdjursjukhuset, Ultuna i Uppsala. Hundar kan nämligen få både klåda och/eller diarré pga allergi.

4. Efter allergiutredning och om du kollat ifall hunden ej tål vissa saker - återkom gärna till mig ifall du vill ha hemlagat recept med vissa råvaror.

5. Men tills vidare, behåll det foder du har för att ej komplicera allt för hunden.

MVH Marie Sallander

____________________________________________________

Hej!

Jag har några funderingar om min lilla misses mat. Har haft lite olika sorter och gick till sist in och letade lite på internet och hittade en "artikel" om kattens näringslära. Artikeln jag hittade ligger här: http://www.swecat.com/Katt/Naringslara Mina frågor är som följer:

1. Stämmer det som står i artikeln angående näringsämnenas funktion?

2. Vilka är AAFCO och är deras rekommendationer om lägsta värden för normal kroppsfunktion att lita på?

3. Just nu äter hon Perfect-Fit In-Home. Har du någon uppfattning om kvalitéten på det fodret?

4. Vad jag kan se om man jämför artikeln med innehållsförteckningen stämmer värdena bra, utom att jag inte kan hitta omega 3-fettsyror, K-vitamin, B-vitamin (finns väl i jäst?), Pantotensyra, Kalium (finns väl i kaliumkloridet?), Klor (finns väl i kaliumkloridet?), Järn, Jod, Mangan, Selen och en lägre nivå Zink (50 mg/kg mot 75 mg/kg). Antar att dessa ämnen som jag inte hittar finns naturligt i andra ämnen som finns i torrfodret. Hur pass viktigt är de 15 mg som saknas av Zink? Och finns dessa ämnen som jag inte hittat i några av de andra ämnena i innehållsförteckningen nedan?

5. "Ingredienser: Dehydrerat fågelköttprotein (min 24% kyckling), majsmjöl, dehydrerat animaliskt protein, majs, animaliskt fett, sojamjöl, ris, cellulosa, torkad betmassa, salt, jäst, kaliumklorid, fiskolja/fisk olja, ringblomsmjöl, yucca schidiguera (min 0,03%).
Näringsgaranti %: Protein 41, oljor och fetter 14,5, Aska (mineraler) 9, varav Magnesium 0.1, växttråd 3.5, kalcium 1.1, fosfor 1, omega-6 fettsyror 2.5, omsättbar energi/100g 1589 kJ (380 kcal), NFE (kolhydrater) 26, vatten 6. Vitamin A 12000 IE/kg, vitamin C 200 mg/kg, vitamin D3 1200 IE/kg, vitamin E 500 mg/kg, Taurin 2000 mg/kg, Biotin 0,2 mg/kg. Vitaminhalten garanteras fram till bäst-före-datum. Koppar (som sulfat) 10 mg/kg, zink (som sulfat), 50 mg/kg, lutein 5 mg/kg. Innehåller EU-godkända antioxidanter. Innehåller utvalda råvaror för en naturlig tillförsel av biotin och omega-6 fettsyror."
www.perfect-fit.info http://www.perfect-fit.info/

Jämför man med t.ex. Royal Canin så har de foder för innekatter som innehåller ca 27% protein. Hon har tidigare ätit Kitekat och Royal Canin och får alltid lite kokt torsk på kvällen. Anledningen till att jag bytte från Royal Canin var för att jag fick in fläskänger med det fodret (skadedjur som lever i torr mat). Hon tycker dessutom väldigt mycket om det här fodret, så det vore skönt att veta om det är något jag kan fortsätta ge. Känner mig allmänt förvirrad bland alla olika torrfoder...

Tack på förhand! Med vänliga hälsningar Miranda

 

Hej!
Dina frågor är väldigt omfattande. Har svarat kanske ej helt uttömmande nedan.


1. Artikeln är ej helt korrekt, exempel på fel:

- fett som främsta energikälla - stämmer ej för katter som använder protein som främsta energikälla. Hunden använder dock fett och kolhydrater som sin främsta energikälla.
-Smältbarhet: Ett livsmedels smältbarhet avgörs helt enkelt av hur mycket av det kroppen kan spjälka dvs den mängd av livsmedlet kroppen kan bryta ner –stämmer ej riktigt, smältbarhet är enkelt uttryckt det djuret kan ta upp av ett näringsämne, det som ej går ut via avföringen. Förluster i urin räknas inte med i benämningen smältbarhet.
2. Det finns flera organisationer som ger ut rekommendationer för hur mycket hundar och katter behöver äta, exempelvis AAFCO (American Association of Feed Controls Officials), NRC (National Research Council). AAFCO är en amerikansk organisation motsvarande det svenska Jordbruksverket (SJV). AAFCO anger den näring som behövs, och används ofta av företag och har lite högre säkerhetsmarginaler än NRC, särskilt för protein.

3. Har ingen aning vilket foder det är. Kolla gärna med SJVs foderavdelning som ska ha koll på alla foder, tel 036-155000. Fråga då om detta foder håller vad de lovar på säcken.

4. Alla näringsämnen behöver ej anges på säcken/fodret, men det betyder ej att de inte finns i fodret. Kolla gärna med SJV för närmare info om var nivåerna ligger och vilka som måste anges.

5. Som sagt, kolla med SJV om de håller måttet.

Med vänlig hälsning Marie Sallander